Urticaria solară

Urticaria solară este o alergie cutanată care se manifestă după expunerea intensivă la soare și se caracterizează prin apariția de leziuni urticariene tipice pe zonele văzute de soare.

urticarea solara - pete rosii expunere la soare - mancarime iritatii - dermatologie - mivaderm

Urticaria solară este mai frecventă la persoanele blonde/roșcate, la persoane suferinde de alte forme de urticarie, de exemplu: urticarie la contactul cu apa, urticarie la presiune etc. sau de boli autoimune, lupus eritematos etc. Unele medicamente, de tipul tetraciclinei, ciprofloxacinei etc., pot favoriza apariția urticariei solare. Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani dezvoltă mai frecvent această formă de urticarie.

Unde apare și cum arată urticaria solară?

Urticaria solară se manifestă prin erupții localizate pe zonele foto-expuse, față, gât, decolteu, membre, fără ca un pacient să aibă, în mod obligatoriu, afectate toate aceste zone simultan.

Erupția apare la începutul sezonului însorit, iar ulterior, cel mai adesea, se instalează un anumit grad de toleranță al pielii la lumina solară.

Erupția se manifestă relativ repede după inițierea expunerii la soare (circa 10 min), iar după întreruperea expunerii se remite de asemenea repede, rareori persistând mai mult de 24 de ore.

Dacă erupția persistă mai mult de 24 ore este necesară evaluarea paraclinică atentă a pacientului pentru a identifica o cauză favorizantă.


Urticaria solară se manifestă prin arii eritematoase (roșii, roze), edematoase (reliefate), însoțite de senzație de prurit (mâncărime). Aceste leziuni dispar relativ repede, fără a lăsa urme. Rareori leziunile de urticarie solară se însoțesc de angioedem (edem important al feței).

După remiterea unui episod eruptiv de urticarie solară se instalează o perioadă refractară, când, deși pielea este expusă la soare, nu mai apar elemente eruptive noi. Starea generală a pacientului este bună în majoritatea cazurilor, deși uneori aceasta poate fi afectată, pacientul putând prezenta cefalee, amețeală, greață, probleme respiratorii, scăderea tensiunii arteriale.

urticarea solara - pete rosii pe fata - expunere la soare - mancarime iritatii - dermatologie - mivaderm

Diagnosticul și tratamentul în urticaria solară

Toți pacienții suspectați de urticarie solară vor fi evaluați paraclinic pentru a exclude alte afecțiuni care se însoțesc de fotosensibilitate (lupus eritematos, porfirie, dermatomiozită etc). Discuția cu pacientul este foarte importantă pentru identificarea eventualelor medicamente implicate.

Pacientul este sfătuit să evite expunerea excesivă la soare prin îmbrăcăminte şi creme fotoprotectoare cu SPF 50%. De asemenea, se recomandă ca pacienţii să evite soarele între orele 11:00 şi 16:00. La începutul sezonului însorit se recomandă ca expunerea la soare să fie progresivă, ca doză şi durată, pentru a creşte toleranţa pielii la lumina vizibilă şi radiaţiile ultraviolete. În caz de erupţie se vor folosi antihistaminice şi corticoizi, ca în cazul oricărei urticarii prin hipersensibilizare.