Erupţia polimorfă la lumină
Erupția polimorfă la lumină este o reacție anormală la soare, care apare relativ tardiv după expunere, la ore și uneori chiar la săptămâni, afectând zonele văzute de soare. Ea apare la începutul sezonului însorit și se atenuează pe parcursul acestuia, pentru a se repeta în anii următori.

Eruptie centro-facială alcătuită din papule eritematoase multiple
Această reacție anormală la soare este întâlnită mai frecvent la femeile tinere, cel mai adesea cu pielea deschisă la culoare (blonde, roșcate). Există o predispoziție genetică, în familia respectivă existând rude cu fotosensibilitate cunoscută.
Unde apare și cum arată erupția polimorfă la lumină?
Erupţia este localizată pe zonele fotoexpuse: faţă, decolteu, gât, membre, fără să fie obligatoriu ca un pacient să aibă afectate toate aceste zone simultan. În forme severe erupţia poate să se extindă şi pe ariile cutanate protejate de soare. Cu trecerea anilor multe cazuri intră în remisiune completă. Se consideră că aceşti pacienţi nu au o şansă mai mare de a face lupus eritematos decât populaţia generală.
Cel mai adesea erupţia constă din papule eritematoase (mici proeminenţe roşiatice solide cu diametrul sub 5mm) şi vezicule, asociate cu senzaţie de mâncărime (prurit). La adult faţa şi mâinile, obişnuit, sunt cruţate de erupţie. Pe lângă această formă clasică erupţia polimorfă la lumină poate îmbrăca şi alte aspecte ca de exemplu: bulos, insecte-bite like, eritem polimorf, purpuric, sine erupţia (există doar prurit).
Pacienţii cu erupţie polimorfă la lumină pot să mai prezinte şi alte reacţii anormale la soare (uticarie solară, prurigo actinic) sau boli autoimune (lupus eritematos, vitiligo etc).
Erupţia polimorfă la lumină care apare sub 30 minute de la expunere trebuie diferenţiată de urticaria solară, iar erupţia polimorfă la lumină care apare la peste 3 săptămâni de la expunere trebuie diferenţiată de lupusul eritematos.
Cum se previne sau cum se tratează polimorfă la lumină?
Pacienţii cu acest tip de reacţie cutanată trebuie să evite soarele, dar şi alte surse de lumină (lămpi fluorescente, fotocopiatoare, solar). Fotoprotecţia se va face prin îmbrăcăminte adecvată (pălărie, textura ţesăturii să fie strânsă) şi creme fotoprotectoare cu SPF 50. Aceste creme fotoprotectoare trebuie aplicate frecvent şi în cantitate adecvată. Pe parcursul episodului eruptiv se recomandă corticoizi topici şi uneori sistemici. Corticoizii topici pot fi folosiţi imediat după expunere pentru a preveni sau reduce amploarea erupţiei cutanate.
