Tratamentul IPL pentru POIKILODERMIE CIVATTE

Poikilodermia Civatte reprezintă o modificare de culoare şi uneori şi de textură a pielii de la nivelul feţelor laterale ale gâtului. Erupţia poate să afecteze uneori şi decolteul şi ramura mandibulei.

Pielea capată o culoare neuniformă, cu arii roşiatice, brune. Vase de sânge lineare, scurte, fine pot fi văzute în aceste zone. Erupţie este în general asimptomatică, dar există pacienţi care pot percepe o creştere a sensibilităţii la soare în zonele afectate de erupţie, o senzaţie de discomfort declanşată de transpiraţie şi soare.

Poikilodermia Civatte este întâlnită la adulţi, apariţia ei fiind favorizată de aplicarea direct pe piele a parfumului, expunerea excesivă la soare. Afecţiunea trebuie diferenţiată de lupusul eritematos (LE), acolo unde există dubii de diagnostic se va efectua biopsie cutanată şi screening serologic pentru LE. Acolo unde culoarea brună domină se poate face evaluare cu lampa Wood pentru a se stabilii localizarea epidermală sau dermală a melaninei. Localizarea epidermală a melaninei este cea care răspunde la tratament IPL.

Tratamentul cu lumina intens pulsată (IPL, SWT-Selective Wavebande Therapy) reprezintă o procedură rapidă de rezolvare a acestei anomalii de culoare a pielii. Numărul necesar de şedinţe variază între 1 şi 3, în funcţie de particularităţile fiecărui pacient. Şedinţele pot fi repetate la interval de 4 săptămâni. Se recomandă ca 2 sătămâni înainte şi 1 săptămână după procedură pacientul să nu se expună intens la soare (să nu facă plajă).

Pentru persoanele cu piele deschisă la culoare se va folosi aplicatorul PR 530 ce emite lungimi de undă între 530 nm şi 750nm, lungimi absorbite de hemoglobină şi oxihemoglobină (pigmenţii din celulele roşii) şi melanina (pigmentul din piele). Pentru persoanele cu o piele mai închisă se va folosi aplicatorul VL555 care emite lungimi de undă cuprinse între 555 nm şi 950nm, deoarece ei au o cantitate mare de melanină în epiderm, necesitând parametrii mai blânzi pentru a evita arsurile.

Pielea pacientului va fi examinată anterior procedurii pentru identificarea şi diagnosticarea aluniţelor şi a altor anomalii. Zonele ce urmează a fi tratate vor fi fotografiate, dacă există aluniţe se va stoca de asemenea imaginea dermatoscopică a acestora. Dacă există fire de păr acestea se vor rade pentru a minimaliza riscul de arsuri.

Pe parcursul procedurii pacientul va avea ochii protejați cu ochelari metalici sau din material plastic.

Zona ce urmează a fi tratată se șterge cu un dezinfectant nonalcoolic, apoi se aplică un gel special în strat uniform, rolul lui fiind de a favoriza propagarea energiei şi a evita arsurile.

Pe parcursul procedurii pacientul va percepe o durere moderată, ca lovitura unui elastic, mulţi o notează cu 6 pe o scară de la 1 la 10. Durerea este de durată extrem de mica, ceea ce o face uşor de tolerat.

La sfârșitul procedurii gelul este îndepărtat şi se aplică o creamă emolientă. După procedură roşeaţa se accentuează, uneori şi colorația brună se poate accentua. Aceste modificări sunt tranzitorii, rezultatele finale fiind excelente.

Pacienţii vor fi sfătuiți să evite expunerea intensă la soare în următoarea săptămână, să nu mai aplice parfum direct pe pielea tratată, să evite cremele iritante.