Pitiriazisul rozat (Gibert)

Este o erupţie cutanată produsă de virusuri din familia herpesvirus, la unii pacienţi fiind implicat HHV 7, la alţii HHV 6, iar la alţi pacienţi au fost izolate ambele virusuri.

Afecţiunea apare în perioada de primăvară, toamnă, în mici focare, fiind întâlnită în special la copii şi tineri, unde adesea se confundă cu o reacţie alergică. Contagiozitatea afecţiunii este mică, motiv pentru care pacienţii nu se izolează. Totuşi acestor pacienţi li se recomandă evitarea contactului cu femeile însărcinate, existând riscul de naştere prematură.

Cum arată pitirizisul rozat?

Pitiriazisul rozat debutează printr-o leziune rotund-ovalară, eritematoasă (roşie), uşor scuamoasă în periferie, de 2-4 cm diametru, localizată cel mai adesea pe trunchi, urmată la un interval de circa 2 săptămâni de un val eruptiv constând din elemente de dimensiuni mai mici, localizate pe trunchi, paralel cu spaţiile intercostale. Erupţia este limitată la nivelul trunchiului, rareori prinde faţa medială a braţelor, gâtul şi partea superioară a coapselor. Leziunile sunt asimptomatice în marea majoritate a cazurilor, dar pot exista şi cazuri în care să existe un prurit de intensitate variabilă. Starea generală a pacientului nu este afectată, doar într-un număr redus de cazuri debutul erupţiei fiind asociat cu mialgii, artralgii, febră, dureri în gât.

Pitiriazis rozat abdomen trunchi corp

Erupţia afectează predominant trunchiul

Pitiriazis rozat abdomen trunchi corp

La nivelul flancurilor trunchiului leziunile sunt dispuse relativ paralel cu spaţiile intercostale

Evoluţia afecţiunii se întinde pe parcursul a 6-8 săptămâni, pitiriazisul rozat intrând în remisiune spontană, completă, definitivă.

Cum se pune diagnosticul în pitiriazisul rozat?

Diagnosticul de Pitiriazis rozat se pune clinic, pe tabloul clinic. În cazul în care diferenţierea de alte afecţiuni nu se poate face cu certitudine atunci se realizează biopsia cutanată.

Diferenţierea acestei afecţiuni trebuie făcută de psoriazisul vulgar, parapsoriazisul în plăci mici, sifilisul secundar, dermatita atopică, erupţiile postmedicamentoase.

Toţi pacienții cu diagnostic de pitiriazis rozat vor beneficia de screening pentru sifilis, recomandându-li-se efectuarea de VDRL cantitativ și TPHA calitativ.

Tratamentul în pitiriazisul rozat

Există o serie de medicamente care pot induce erupţii cutanate care să îmbrace aspect de pitiriazis rozat şi anume: captopril, clonidină, omez, terbinafina, barbiturice, terapia biologică. Din acest punct de vedere este foarte importantă anamneza, discuţia cu pacientul, pentru identificarea medicamentului declanşator, în vederea eliminării lui pentru prevenirea evoluţiei spre forme severe, periculoase, de reacţii alergice.

Tratamentul în pitirizisul rozat este adaptat extensiei erupţiei cutanate, simptomelor şi priorităţilor pacientului. În formele uşoare de pitiriazis rozat tratamentul poate fi limitat la un lapte de corp. În formele extinse sau simptomatice sau acolo unde pacientul îşi doreşte o scurtare a evoluţiei se pot folosi creme conţinând corticoizi, fototerapie, aciclovir p.o.