Hemoragia subunghială
Hemoragia subunghială apare după traumatisme de intensitate diferită la nivel unghial. Cel mai adesea este vorba de traumatisme minore, favorizate de încălţămintea incomodă sau de practicarea anumitor sporturi. Cel mai adesea pacienţii nu recunosc existenţa unui traumatism relativ recent la nivel unghial.
Pacienţii se prezintă la dermatolog îngrijoraţi din cauza apariţiei unei coloraţii negricioase la nivel unghial, de obicei lipsită de orice discomfort. Teama pacientului este legată în asemenea situaţii de apariţia unui melanom.

Cum se pune diagnosticul in hemoragia subunghiala?
Diagnosticul clinic este relativ facil atunci când din discuţia cu pacientul se stabileşte existenţa unui traumatism relativ recent sau se identifică factori de risc pentru o posibilă hemoragie subunghială (încălţăminte incomodă, diverse sporturi, tratament cu anticoagulante).
Ritmul de creştere al unghiilor de la mâini este de 3mm/lună, iar pentru cele de la picioare este de 1mm/lună, însă acest ritm este influențat de diverse cauze: vârstă, circulaţie periferică, tratamentul cu anumite medicamente. Datorită acestui ritm de creştere, unghiile de la mâini se reînnoiesc complet aproximativ în 3 luni, iar cele de la picioare în 4-6 luni. Orice hemoragie subunghială va genera o pată la nivel unghial, ce va persista între 3 şi 6 luni în funcţie de unghia afectată. Coloraţia acestei pete variază de la roşu-albăstrui, la roşu-negricios.
Pe măsură ce unghia creşte, zona de unghie nouă va apărea ca o bandă de lăţime variabilă având culoare normală. Acest aspect este foarte important în diferenţierea de melanom, în cazul căruia totdeauna zona proximală a unghiei, acolo unde se formează unghia, este colorată brun-negricios.
Pentru cazurile în care pacientul nu recunoşte existenţa unui traumatism în ultimele luni la nivel unghial, iar banda de unghie normală lipseşte (hemoragia este atât de recentă încât nu a avut timp să se formeze unghie nouă), examinarea dermatoscopică este obligatorie pentru diferenţierea de melanom. Evaluarea dermatoscopică va pune în evidenţă mult mai multe culori: roşu, albastru, negru.


Imagini dermatoscopice
Diagnosticul de hemoragie subunghială prezintă importanţă deosebită, din punct de vedere al excluderii melanomului. Melanomul subunghial are un prognostic mult mai prost decât cel cutanat, deoarece este diagnosticat tâziu.
Tratamentul in hemoragia subunghială
Hemoragia subunghială nu necesită în general tratament, exceptând cazurile în care hematomul unghial care se formează este voluminos şi generează presiune pe zona de creştere a unghiei provocând durere şi ulterior modificarea ireversibilă a lamei unghiale.