Eritrasma – O infecţie cutanată superficială

Este o infecţie cutanată dată de o bacterie Corynecterium minutissium, care ajunge să infesteze stratul cornos, stratul superficial al pielii, cu conţinutul cel mai mare de keratină.

Acestă bacterie face parte din flora microbiană normală ce se găseşte pe suprafaţa pielii, ea devenind patogenă în condiţii de căldură şi transpiraţie excesive, igienă defectuoasă, de scădere a imunităţii (obezitate, diabet zaharat, etc).

Spre deosebire de infecţia cu Pityrosporum orbicularis (care generează Pitiriazisul versicolor), un alt component al florei normale a pielii care este întâlnit la persoanele tinere, incidenţa eritrasmei creşte cu înaintarea în vârsta.

Cum se manifestă eritrasma

Pielea afectată de această infecţie apare închisă la culoare, brun-negricioasă şi poate fi pruriginoasă (prezintă senzaţie de mâncărime).

Localizările obişnuite ale eritrasmei sunt pliurile (inghinal, inframamar, axilar, interfesier, perianal, ombilic) şi spaţiile interdigitale. La bărbaţi infecţia se manifestă obişnuit în pliul inghinal, iar la femei infecţia se manifestă la nivelul spaţiilor interdigitale de la picioare.

Afecţiunea are tendinţă la recidivă, ca urmare este foarte important ca după tratamentul curativ pacientul să fie informat să menţină pliurile şi spaţiile interdigitale uscate.

Cum pot fi evaluaţi pacienţii cu eritrasmă

Zonele cutanate suspectate clinic de eritrasmă pot fi examinate paraclinic folosind: lampa Wood, frotiu (examinarea la microscop a scuamelor).

Examinarea cu lampa Wood poate evidenţia o coloraţie roşiatică (coral) generată de porfirinele secretate de către bacterie. Prezenţa fluorescenţei nu este obligatorie pentru a susţine diagnosticul de eritrasmă (vezi articolul lampă Wood la proceduri).

Realizarea unui frotiu cu scuamele prelevate din aria afectată se face rar, când se doreşte diferenţierea de micoze cutanate (Tinea corporis), candidoză.

Tratamentul în eritrasmă

Pacienţii cu eritrasmă beneficiază de tratament local antimicotic (clotrimazol, etc) sau antibioterapie (Eryfluid soluţie), rareori se apelează la antibioterapie sistemică. Durata tratamentului este de o luna de zile.

Fluorescenţă coral dispusă neuniform pe o leziune de eritrasmă.

Fluorescenţă coral dispusă neuniform pe o leziune de eritrasmă.