Ce este micoza unghială?
Micoza unghială este cunoscută şi sub denumirea de onicomicoză, respectiv tinea unguium. Ea reprezintă cea mai frecventă boală a unghiei, putând să apară pe o unghie fără probleme anterioare sau pe o unghie patologică, ca de exemplu la un pacient cu psoriazis unghial sau pe o unghie traumatizată.
Lame unghiale îngroşate, brun-gălbui
Micoza unghială apare mai frecvent la personele care au micoze cutanate la nivelul picioarelor sau mâinilor. De asemenea, existenţa unor probleme de circulaţie periferică, a unor cauze de scădere a imunităţii (diabet zaharat, boli autoimune, HIV, primitori de transplant, dializaţi, medicaţie imunosupresoare), vârsta înaintată, favorizează apariția micozei unghiale. Persoanele relativ sănătoase, care fac diverse sporturi ce implică contactul pielii cu suprafeţe umede au un risc crescut de a contacta micoze, inclusiv unghiale.
Ritmul de creştere al unghiilor este lent (3mm/lună la mâini, 1mm/lună la picioare) și acesta se încetineşte şi mai mult odată cu înaintarea în vârstă, lucru ce favorizează micoza unghială, explicând de ce aceasta este cea mai frecventă boală a unghiilor.
Cum apare și cum arată micoza unghială?
Micoza unghială începe să se dezvolte de obicei dinspre partea distală, marginea liberă a lamei unghiale sau la nivelul extremităţii distale a marginilor laterale ale lamei unghiale. Aceste zone îşi modifică culoarea (devin gălbui, cenuşii etc), grosimea (cel mai adesea se îngroaşă), consistenţa (devin friabile sau dure) și se pot desprinde parţial de patul unghial.
Uneori micoza unghială se manifestă prin arii albicioase, cu suprafaţa prăfoasă, făinoasă.
Lamă unghială subţire, friabilă, cu mase de keratină subunghiale
Cum se pune diagnosticul de micoză unghială?
Diagnosticul de micoză unghială se suspectează clinic şi se confirmă paraclinic (se fac teste micologice), ţinând cont de faptul că modificările unghiale descrise mai sus sunt nespecifice și ele pot fi expresia altor probleme dermatologice. Mai multe detalii despre examenul micologic puteti afla aici. Micoza unghială se tratează în primul rând sistemic, tratamentul întinzându-se pe o perioadă de 3-4 luni, însă eficienţa lui nu este de 100%, iar recăderile sunt posibile.
Este important de ştiut că pentru confirmarea diagnosticului de micoză unghială este nevoie de mai multe tipuri de examene paraclinice, dintre acestea doar examenul histopatologic al lamei unghiale are o sensibilitate cuprinsă între 82 şi 100%. Examenul micologic direct prezintă avantajul costului mic şi rezultatului rapid, dar sensibilitatea sa este sub 50%. Cultura fungică are dezavantajul timpului lung (3-6 saptămâni) până la obţinerea rezultatului, iar sensibilitatea este sub 30%.
Lamă unghială gălbuie, desprinsă de patul unghial
Tratamentul în micoza unghială
Rolul tratamentului local cu lacuri sau soluţii ce conţin substanţe antimicotice (Amorolfină, Ciclopirox) este adjuvant, rolul fundamental avându-l tratamentul sistemic (Itraconazol, Terbinafină, Fluconazol). În prezent, pentru a preveni infestarea cu dermatofiţi a unghiei nou formate, se preferă avulsia unghială chimică, avulsia chirurgicală fiind în general evitată din cauza riscului de a traumatiza ireversibil matricea unghială şi a genera distrofie unghială ireversibilă.
Îngroşare unghială grosolană