Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer de piele, care din fericire nu are capacitate de metastazare, dar ignorat terapeutic, poate produce distrucţie severă a ţesuturilor subiacente. El reprezintă o patologie a persoanele vârstnice, cu vârsta de peste 60 de ani, dar în anumite condiţii poate fi întâlnit şi la vârste mai tinere. El apare în mod obişnuit pe zonele văzute de soare: faţă, gât, decolteu. Totuşi carcinomul bazocelular, poate fi întâlnit şi pe zonele cutanate acoperite precum scalpul, toracele posterior, retroauricular (în spatele urechii), genital.

Factorii de risc implicaţi în carcinomul bazocelular

1. Soarele este principalul factor implicat în apariţia acestei forme de cancer de piele, atât arsurile solare cât şi expunerea cronică la soare fiind incriminate. Ambele radiaţii UVA şi UVB sunt implicate în apariţia acestui tip de cancer cutanat. Studiile din ultimii ani au arătat că, în apariţia carcinomului bazocelular ca şi în cazul melanomului, expunerea solară intermitentă, excesivă, soldată cu arsuri solare este mult periculoasă comparativ cu expunerea cronică profesională.

2. Persoanele care se expun la UV artificiale în scopul bronzării au un risc mai mare de a dezvolta carcinom bazocelular, inclusiv de a face acest tip de cancer înainte de 40 de ani. Există studii care au observat o creştere a numărului de cazuri de carcinom bazocelular la femeile sub 40 de ani. Ultravioletele induc mutaţii genetice la nivelul celulelor pielii, iar pe de altă parte induc o stare de toleranţă imună faţă de aceste celule modificate, care generează ulterior cancerul cutanat.

3. Persoanele care au pielea foarte albă, persoanele blonde şi roşcate, cu capacitate redusă de bronzare, au cel mai mare risc de a dezvolta carcinom bazocelular.

4. Persoanele suferind de anumite boli moştenite genetic pot dezvolta carcinoame bazocelulare din copilărie. Aşa de exemplu sunt persoanele suferind de sindromul Gorlin (sindromul nevilor bazocelulari) şi de xeroderma pigmentosum.

5. Persoanele care au o scădere a imunităţii mediate celular, precum sunt primitorii de transplant de organ sau pacienţii cu leucemii, limfoame, au un risc mai mare de a dezvolta carcinom bazocelular comparativ cu populaţia generală. La aceşti pacienţi carcinomul bazocelular este localizat mai frecvent pe trunchi, pe zonele acoperite.

6. Carcinomul bazocelular se dezvoltă în general de novo (pe o piele fără modificări anterioare), totuşi rar el poate apărea pe cicatrici vechi, ulceraţii cronice, radiodermită cronică.

7. Poluarea mediului cu arsenic în anumite ţări prin agricultură şi minerit, favorizează dezvoltarea cancerului de piele, inclusiv a carcinomului bazocelular.

8. Pacienţii care au făcut un carcinom bazocelular au risc să-l facă pe al doilea în următorii 5 ani, de aceea acești pacienţi trebuie să beneficieze de controale dermatologice semestriale în primii 2 ani post-tratament şi ulterior anual.

Cum arată și unde apare carcinomul bazocelular?

Carcinomul bazocelular se manifestă cel mai adesea ca un nodul roz, lucios, cu vase de sânge fine, vizibile pe suprafaţă. Această formă clinică este cunoscută ca fiind carcinom bazocelular nodular. Evoluţia sa este lentă, asimptomatică, mulţi pacienţi prezentându-se la dermatolog când apare ulcerația pe suprafaţa nodulului, cu sângerări repetate şi fără tendinţă la vindecare.

Carcinom bazocelular nodular erodare. Cancerul de piele. Dr dermatologie Virginia Chitu

Carcinom bazocelular nodular care a început să se erodeze central

Carcinom bazocelular nodular. Cancerul de piele. Dr dermatologie Virginia Chitu

Carcinom bazocelular nodular

Carcinomul bazocelular poate să apară ca o arie roşiatică sau brun-roşiatică, cu textură modificată, cu discrete scuame şi cruste pe suprafaţă, margine arcuată, netă, care se extinde lent, asimptomatic, putând atinge dimensiuni între câtiva centimetrii şi chiar 10-15 cm, în funcţie de timpul cât a fost ignorat terapeutic. Această formă clinică este cunoscută ca fiind carcinom bazocelular superficial. Leziunile mai mari, care au fost ignorate terapeutic, prezintă pe suprafaţă cicatrici albe, deprimate şi eroziuni, iar la un moment dat pot apărea noduli de dimensiuni diferite. Carcinomul bazocelular este localizat cel mai adesea pe toracele posterior.

Carcinom bazocelular superficial. Cancerul de piele. Dr dermatologie Virginia Chitu

Carcinom bazocelular superficial de mari dimensiuni

Carcinomul bazocelular poate să apară ca o ulceraţie fără tendinţă la vindecare, pe care pacientul cel mai adesea o leagă de un mic traumatism. Această formă clinică este cunoscută ca fiind carcinom bazocelular ulcerat (ulcus rodens). El are o evoluţie agresivă, fiind extins în profunzime mult mai mult decât lasă să se bănuiască mica ulceraţie vizibilă.

Carcinom bazocelular ulcerat. Cancerul de piele. Dr dermatologie Virginia Chitu

Carcinom bazocelular ulcerat

Carcinom bazocelular nodular ulcerat. Cancerul de piele. Dr dermatologie Virginia Chitu

Carcinom bazocelular nodular ulcerat central

Carcinomul bazocelular morfeiform sau sclerodermiform, imită o cicatrice. El este recunoscut mai greu. Localizarea pe o zonă fotoexpusă, existenţa în masa aşa zisei cicatrici de mici papule roze, lucioase, sunt argumente care trebuie să conducă la suspiciunea clinică de carcinom bazocelular sclerodermiform şi prelevarea de biopsie cutanată pentru precizarea diagnosticului.

Carcinomul bazocelular poate să aibă şi o culoare negricioasă din cauza încărcării cu pigment melanic a keratinocitelor. Această formă de carcinom bazocelular este numită pigmentată şi există carcinom bazocelular nodular pigmentat, carcinom bazocelular superficial pigmentat. El poate fi confundat cu melanomul.

Carcinomul bazocelular ulcerat terebrant este o formă de carcinom în care distrucţia tisulară este severă, şi cel mai adesea este consecinţa neglijării terapeutice.

Carcinom bazocelular distrugere. Cancerul de piele. Dr dermatologie Virginia Chitu

Carcinom bazocelular cu distrucţie locală avansată

Carcinomul bazocelular poate îmbrăca mai multe forme clinice şi nu de puţine ori acelaşi pacient poate prezenta simultan sau pe parcursul evoluţiei forme diferite de carcinom bazocelular.

Carcinom bazocelular nodular pigmentat. Cancerul de piele. Dr dermatologie Virginia Chitu

Carcinom bazocelular nodular pigmentat

Carcinom bazocelular nodular. Cancerul de piele. Dr dermatologie Virginia Chitu

Carcinom bazocelular nodular de mici dimensiuni