Eritemul migrator sau boala Lyme timpurie
Eritemul migrator este o boală cutanată de cauză infecţioasă, transmisă prin înţepătura de căpuşă (Ixodes), bacteria implicată fiind din familia Borrelia Burgdorferi, fiind o spirochetă înrudită cu cea care produce sifilisul.

Infectarea cu Borrelia
Există 11 tipuri de Borrelia Burgdorferi, însă doar 3 s-au dovedit a fi patogene pentru om şi anume: Borrelia Burgdorferi sensu stricto, BB afzeli şi BB garinii. Principalul rezervor pentru Borrelia Burgdorferi este reprezentat de rozătoarele mici, păsări şi căprioare. Transmiterea infecţiei la om este realizată de către căpuşă.
Căpuşele au un ciclu de viaţă de 2 ani, cu 3 stadii (larvă, nimfă, adult), ele putând să se infecteze în fiecare stadiu şi rămân infectate permanent, bacteria rămânând în stare dormantă la nivelul intestinului căpuşii, iar când aceasta se hrăneşte înţepând gazda, bacteria devine activă, părăseşte intestinul şi ajunge în saliva căpuşii pătrunzând în ţesutul cutanat al gazdei unde continuă să se înmulţească şi să infesteze alte ţesuturi (articulaţii, inimă, sistem nervos, sânge).

Pentru transmiterea infecţia cu Borrelia Burgdorferi contactul cu căpuşa ar trebui să fie de minimum 24-48 ore, un contact sub 24 ore nu permite transmiterea borreliozei.
Larvele provoacă muşcături primăvara şi vara târziu, nimfele primăvara devreme şi la începutul verii, iar adulţii toamna şi iarna. Boala Lyme timpurie poate apărea în orice anotimp și poate fi afectată orice zonă a corpului.
Aspectul eritemului migrator
După inoculare, leziunea cutanată apare în aproximativ 7 zile (3-30 zile), ca o pată roşiatică rotundă sau ovalară, care se extinde treptat, marginile îşi păstrează culoarea roşiatică în timp ce partea centrală de regulă se atenuează, în cazul leziunilor vechi fiind observabilă doar marginea sau segmente din ea. De regulă leziunea este unică, asimptomatică, ea putând fi asociată cu senzaţie de arsură, înţepătură, cefalee, artralgii, mialgii.

Imagine tipică cu aspect inelar într-un eritem migrator

Eritem migrator diagnosticat în luna decembrie şi care s-a remis complet după primele 10 zile de Doxicilină
Manifestarea cutanată poate să dispară şi în absenţa tratamentului în săptămâni sau luni, fără vindecarea infecţiei, care se va manifesta ulterior ca boală Lyme diseminată timpurie (acrodermatita chronica atrophicans) şi respectiv ca boală Lyme diseminată tardivă.
Confirmarea diagnosticului se poate face serologic (ELISA, Western immunoblotting) care se pozitivează după 3-6 săptămâni de la infectare, iar pozitivarea rămâne definitivă. De asemenea se mai poate folosi examenul histopatologic, imunohistochimia, PCR (polymerase chain reaction).
Tratamentul în eritemul migrator
Profilaxia borelliozei după o muşcătură de căpuşă de durată incertă sau care a durat peste 24 de ore se face cu Doxicilină doză unică de 200mg.
Tratamentul eritemului migrator se face cu antibiotice, 14-21 zile, în funcţie de extensia manistărilor cutanate şi prezenţa semnelor sistemice. Tratamentul trebuie să fie complet pentru a obţine vindecarea infecţiei şi prevenirea complicaţiilor.