Tratament cu Roaccutane în acnee

Medicamentul Roaccutane are ca substanţă activă isotretinoinul, o substanță cu o eficienţă mare în vindecarea pacienţilor ce suferă de acnee. Aceast efect benefic, spectaculos ca amploare şi rapiditate, este umbrit de faima negativă a medicamentului, din punct de vedere al riscului de depresie.

Când se indică Roaccutane ca tratament în acnee?

• Roacutane este indicat în formele severe de acnee cu leziuni de mari dimensiuni, dureroase, cu supuraţie abundentă, aşa cum se întâmplă în acneea nodulochistică şi acneea fulminans.

• De asemenea, Roaccutane este indicat în cazurile în care se observă că vindecarea leziunilor de acnee se face cu cicatrici, deoarece acestea odată apărute nu mai pot fi influenţate terapeutic decât într-o mică măsură.

• Roaccutane mai poate fi folosit în formele de acnee la care nu se obţin rezultatele terapeutice aşteptate sau acolo unde există recidivă sau agravarea leziunilor dupa antibioterapie prelungită.

acnee pe spate conglobata cu supuratie severa - tratament roaccutane

Acnee conglobata cu supurație severa, aflata in tratament cu Roaccutane

acnee cu leziuni inflamatorii nodulare pe fata - tratament roaccutane - dermatologie Mivaderm

Acnee cu leziuni inflamatorii nodulare

Când medicul recomandă Roaccutane ca tratament în acnee pacientul trebuie să fie atent la recomandările și atenționările date de acesta

• Terapia cu Roaccutane în acne, pe lângă faptul că induce dispariţia leziunilor, previne formarea cicatricilor şi, în marea majoritate a cazurilor, conduce la o vindecare definitivă a leziunilor de acnee. Utilizarea optimă a terapiei cu Roaccutane implică o colaborare strânsă între medic şi pacient, o evaluare periodică clinică şi prin analize de laborator, în vederea adaptării dozelor la forma clinică de acnee, la vârsta pacientului și stabilirea toleranţei la tratament.

• Pacientul trebuie să fie atent atunci când medicul îi explică efectele adverse posibile, mai ales cele care se referă la riscul de malformații la făt, apariția depresiei, a uscăciunii cutanate, creşterea trigliceridelor şi transaminazelor (vizibile in analizele de sânge), cefalee (durere de cap) intensă atunci când se asociază cu medicamente din clasa tetraciclinelor.

• Femeile aflate în tratament cu Roaccutane trebuie să folosească două metode de contracepţie pe tot parcursul tratamentului şi o lună după oprirea acestuia, în schimb pacienţii de sex masculin pot să procreeze pe parcursul tratamentului.

Beneficiul este mai mare decât riscul atunci când se aplică corect un tratament cu Roaccutane în acnee

• Experienţa câştigată de-a lungul anilor cu acest medicament și studiile efectuate au aratat că depresia favorizată de medicament poate fi evitată prin selectarea corectă şi monitorizarea atentă a pacienţilor.

• Efectele secundare ale Roaccutane sunt dependente de doză, dozele mari crescând şansa apariţiei reacţiilor adverse. Fiecare organism este unic și răspunde diferit la tratament, din acest motiv este esențial ca legătura dintre medic și pacient să fie constantă, la intervale regulate de timp și orice efect advers să fie comunicat cât mai curând doctorului.

Acnee inflamatorie pe fata - tratament roaccutane - dermatologie Mivaderm

Acnee forma inflamatorie severa

Acnee inflamatorie remitere - tratament roaccutane - dermatologie Mivaderm

Acnee remisa complet dupa Roaccutane