Histopatologia în onicomicoză

Literatura de specialitate susţine prin date recente că histopatologia confirmă diagnosticul de onicomicoză (micoza unghiei) în 88,2-100% din cazuri, fiind o metodă cu o precizie crescută. Timpul necesar realizării testului este de aproximativ 3-5 zile și gradul de acuratețe este mare fiind mai puţin influenţat de pregătirea celui care face recoltarea probei şi citirea la microscop.

Recoltarea (preluarea) fragmentului de lama unghială ce urmează a fi examinat, se face cu un cleşte de unghii în cazul onicomicozei afectând zonele laterală şi/sau distală ale unghiei şi cu preducea pentru onicomicoza albă superficială (arii albe cu aspect prăfos pe suprafaţa unghiei) şi pentru onicomicoza proximală (din vecinătatea cuticulei).

Cleștele de unghii se preferă pentru recoltarea de probă din porțiunea distală si laterală a lamei unghiale

Preduceaua este preferată pentru recoltarea probei din zona proximală a unghiei sau în micoza unghială superficială

Tehnica de prelucrare presupune ca piesa prelevată să se pună în formol 10%, să se fixeaze în parafină şi să se coloreaze cu hematoxilină-eozină, respectiv coloraţie PAS (Periodic Acid Schiff).

Testul se recomandă a fi efectuat în cazurile unde:

• există discordanţe între aspectul clinic şi testul micologic direct (aspect clinic înalt sugestiv de micoză unghială asociat cu examen micologic direct repetat negativ sau aspect clinic şi istoric care fac improbabil diagnosticul de micoză unghială dar cu examen micologic pozitiv).
• acolo unde există lipsă de răspuns terapeutic (Pacienţi trataţi cu antimicotice sistemice pentru micoză unghială diagnosticată prin examen micologic direct, dar la care nu s-a obţinut o îmbunătăţire vizibilă a aspectului clinic pe parcursul tratamentului).
• atunci când există suspiciunea de onicomicoză proximală din cauza dificultăţilor mari de recoltare şi rezultatelor fals negative ale examenului micologic direct.
• atunci când zona afectată se pretează recoltării facile fără disconfort pentru pacient, ţinand cont de sensibilitatea înaltă a metodei.

Prin asocierea testului micologic direct cu examinarea histopatologică a lamei unghiale, sensibilitatea diagnosticului creşte de la 55,9% la 95,6%, iar prin asocierea examinării histopatologice a lamei unghiale cu realizarea culturii pentru fungi, sensibilitatea diagnosticului creşte de la 88,2% la 94,1%.

Examinarea histopatologică a unui fragment de lamă unghială aduce o acurateţe înaltă diagnosticului de laborator al onicomicozei.