Infecția pielii cu HPV (Papilomavirusuri)

Virusurile HPV sunt în număr de peste 150 tipuri. Sunt virusuri care rezistă la temperaturile extreme, deshidratare, detergenți blânzi.

Condiții de obținerea infecției: Pentru a putea induce infecția pielii virusurile HPV trebuie să găsească o piele macerată sau cu eroziuni, ținta fiind celulele stratului bazal al epidermului.

Perioada de incubație este variabilă, săptămâni sau luni (2-9 luni).

Un pacient este infectat în general cu mai multe genotipuri HPV. La nivelul pielii și mucoaselor aceste virusuri HPV pot induce infecții clinice, infecții subclinice și infecții latente.

Infecțiile clinice generate de HPV sunt reprezentate de: veruci (negi) vulgare, veruci plane, veruci plantare, veruci genitale (condiloame virale).  Leziunile sunt contagioase.

Infecțiile HPV subclinice nu determină anomalii vizibile ale pielii sau ale mucoaselor. La nivelul mucoaselor pot fi vizualizate prin procedura de acetoalbire (se aplică soluție de acid acetic 3-5%).  Ele sunt responsabile de rata înaltă de recidivă după toate procedurile terapeutice disponibile în prezent, ca urmare pacientul trebuie să urmeze tratament de consolidare (topic și sistemic) după oricare metodă de distrucție a leziunilor vizibile de HPV. De asemenea, examinarea regulată a zonei afectate trebuie făcută de către pacient și de către medic. Pacientul are un grad de contagiozitate.

Infecțiile HPV latente sunt prezente la nivelul pielii și mucoaselor, 50-90% din populație are ADN viral pe piele (contaminare accidentală?). Rata de contagiozitate este necunoscută.

Majoritatea infecțiilor HPV sunt tranzitorii, gazda reușind să îndepărteze complet virusul în 18-24 luni, în această situație fiind inclusiv infecțiile HPV de la nivel colului uterin (cervix).

Infecția cu HPV poate deveni persistentă într-un număr de cazuri, genomul viral reușește să se integreze în genomul celulei gazde, inducând sinteza de proteine ce influențează proliferarea și diferențierea celulară. Acest tip de infecție este dată de virusurile HPV cu risc oncogen înalt. Imunitatea scăzută a gazdei mărește riscul apariției infecțiilor HPV persistente.

Virusurile HPV sunt oncogene, având potențial de a induce transformarea malignă a celulei gazde. Nu știm ce factor face ca o infecție cu HPV cu risc înalt să fie tranzitorie/persistentă și să evolueze spre cancer. Majoritatea infecțiilor cervicale cu HPV cu risc înalt au o evoluție benignă.