Epilarea laser/IPL

Ce este fotoepilarea?

Utilizând impulsuri de lumină cu o anumită lungime de undă, densitate de energie și durată, furnizate de un echipament laser sau IPL (lumină intens pulsată), se distrug foliculii piloși. Bulbul firului de păr absoarbe lumina, iar căldura rezultată îl distruge. Energia emisă de echipamentul laser sau IPL este setată să fie absorbită doar de rădăcina firului de păr și nu de pielea din vecinătate, astfel obținându-se rezultatele dorite, fără efecte nedorite.

Ce este melanina și cum influențează ea alegerea metodei de epilare?

Melanina este pigmentul ce conferă culoare pielii și firelor de păr. Aceasta protejează pielea de arsuri prin absorbția razelor solare. Melanina prezentă în bulbul firului de păr este ținta pentru energia laser sau IPL, de aceea această metodă de epilare este una foarte eficientă. Deoarece melanina este prezentă în celulele stem de la nivelul rădăcinii firului de păr, prin distrugerea acestora, efectele epilării laser, respectiv IPL sunt relativ permanente.

Este epilarea definitivă potrivită pentru toate tipurile de piele?

În funcție de culoarea părului, a pielii și a capacității de bronzare, fototipurile de piele sunt clasificate pe o scară de la I la VI. Fototipul I corespunde persoanelor cu un ten foarte palid și păr roșu sau blond, iar fototipul VI corespunde persoanelor cu pielea neagră și păr închis la culoare. Pentru populația României fototipurile cel mai frecvent întâlnite sunt III și IV. Este important ca înainte de epilarea laser/IPL pielea să nu fie foarte bronzată, deoarece va absorbii o cantitate mai mare de energie, putând suferii arsuri.

Este necesară consultația dermatologică înainte de a face epilarea laser/IPL ?

Un dermatolog cu training adecvat în tehnologia laser/IPL este în măsura să decidă cine poate fi candidat pentru fotoepilare. În timpul consultației inițiale, medicul culege informații despre istoricul medical al pacientului, stabilește fototipul cutanat, identifică ariile cu cromofori competitivi (tatuaje, alunițe) și explică beneficiile epilării laser și factorii ce trebuie evitați pentru prevenirea efectelor nedorite (arsuri, hiper și hipopigmentări, cicatrici). Se va face evaluarea dermatoscopică a alunițelor din zona ce urmează a fi epilată.

De ce sunt necesare mai multe ședințe laser/IPL pentru epilare?

Foliculii firelor de păr se află în faze diferite de evoluție: anagen – foliculi activi care produc păr, fazele catagen si telogen – foliculii sunt inactivi, firele de păr cad. LASERUL/IPL acționează doar asupra firelor de păr în anagen, distrugându-le definitiv rădăcina (distrug celulele stem). Firele de păr aflate în telogen vor fi influențate de energia laser/IPL doar la sfârșitul perioadei respective când vor intra în anagen. De aceea sunt necesare mai multe ședințe laser/IPL pentru a putea trata majoritatea foliculilor piloși care în mod firesc se găsesc în stadii diferite de evoluție.

Este epilarea laser/IPL definitivă?

Deoarece energia laser/IPL țintește melanina de la nivelul bulbului firului de păr și din celulele stem din vecinătatea acestuia, există un efect imediat consecința distrugerii bulbului, manifestat prin căderea firelor de păr la aproximativ 2 săptămâni după fiecare ședință și există un efect de lungă durată obținut prin distrugerea celulelor stem, celule care generează bulbul folicului pilos.

Ce recomandări trebuie respectate înaintea începerii tratamentului de epilarea definitivă cu laser/IPL ?

• Cu cel puțin 4 săptămâni înainte de tratament se va renunța la epilarea prin smulgere.
• Cu 2 săptămâni înainte nu se vor mai decolora firele de păr.
• Se recomandă folosirea lamei de ras pentru epilare cu 4 săptămâni înainte de epilare și între ședințele de epilare.
• Părul trebuie să fie ras cu lama cu o zi înainte de ședință. Procedura poate fi efectuată și înainte de epilare dacă firele de păr sunt prea lungi.
• Nu se folosesc creme autobronzante înainte de tratament.
• Se evită expunerea intensă la soare/solar cu 2 săptămâni înainte de fotoepilare.
• Se va realiza fotoprotecție atentă în special în prima săptămână postprocedură.

De câte ședințe laser/IPL este nevoie pentru a obține epilarea dorită?

Numărul de ședințe variază, de regulă sunt necesare 6-8 ședințe. Intervalul dintre ședințe variază și acesta în funcție de zona tratată, de tipul de piele, de grosimea părului, statusul hormonal, etc. Așa de exemplu epilarea la nivelul axilei și a feței se face la interval de circa 4 săptămâni, în timp ce epilarea membrelor inferioare se face la interval de 2 luni. Pentru ca ședința de epilare să fie eficientă trebuie ca foliculii piloși să conțină fire de păr.

Care sunt contraindicațiile epilării laser/IPL?

• persoanele însărcinate sau care alăptează sunt sfătuite să nu apeleze la această procedură, deoarece senzația de durere poate oprii alăptarea.
• de asemenea, datorită riscului de afectare oculară, metoda nu se utilizează în zona perioculară.
• nu se va aplica la nivelul alunitelor. Acestea vor fi protejate în timpul ședințelor laser/IPL.
• expunerea intensă la soare în ultimele 2 săptămâni
• infecții active în aria tratată
• cancer de piele sau alte cancere active;
• psoriazis sau orice boală dermatologică despre care se știe ca poate fi agravată prin trauma (vitiligo,etc).
• boli cu fotosensibilitate (Lupus Eritematos)
• medicatie fotosensibilizanta( tetracicline, tiazide etc.)
• medicație ce influențează grosimea pielii (roaccutane, corticosteroizi, imunosupresoare)
• epilepsie, purtătorii de pace maker cardiac.

Ce recomandări trebuie respectate după tratament:

• Se va utiliza fotoprotectie 30 de zile după procedură, SPF 30.
• Fotoprotecția va trebui să fie foarte atentă în prima săptămână postprocedură.
• Este recomandată utilizarea de creme hidratante, deoarece pielea este sensibilă, se poate pentru 3-5 zile să rămână roșie, ușor tumefiată (edem perifollicular).
• Igiena va fi blândă, se va evita apa fierbinte, produsele cosmetic posibil iritante.
• Părul va continua să crească normal 2 săptămâni după ședinta laser/IPL și abia apoi firele de păr ai căror bulbi au fost distruși vor cădea.

Crește terapia LASER/IPL riscul de cancer de piele?

Energia luminoasă generată de sistemele laser/IPL nu depășește nivelul foliculului pilos, nu lezează pielea adiacentă, ea este absorbită de pigmenții din piele, melanina în cazul epilării. Energia acestor echipamente nu induce mutații genetice.