Psoriazisul unghial

Psoriazisul este o afecţiune inflamatorie cronică, ce poate afecta pielea, unghiile şi scalpul. Această afecţiune cutanată nu este contagioasă, ea apare pe o anumită predispoziţie genetică, fiind favorizată de o serie de factori precum: stresul, infecţiile, anumite medicamente.

Îngroşare monstruoasă a lamelor unghiale

 

Modificările unghiale generate de psoriazis sunt bogate, fiind reprezentate de: mici puncte deprimate pe lamele unghiale (pitting), pete gălbui înconjurate de inel roz (pată de ulei), îngroşarea lamelor unghiale (pachyonychie), modificări de culoare, îngroşarea pielii de sub unghii (hiperkeratoză subunghială), dobândirea unui caracter friabil al lamelor unghiale, uneori desprinderea parţială (onycholysis)/completă a lamelor unghiale (onychomadesis).

Pitting unghial şi onicoliză distală

Lame unghiale îngroşate, îngălbenite, friabile

Afectarea unghială în psoriazis poate să se manifeste izolat sau în asociere cu afectarea cutanată. Atunci când afectarea unghială este însoţită de leziuni cutanate tipice de psoriazis recunoaşterea modificărilor unghiale ca fiind induse de psoriazis este uşoară, iar tratarea lor se va face în funcţie de extensia leziunilor cutanate.

Diagnosticul pentru psoriazisul unghial

Dificultăţi mari în stabilirea diagnosticului apar atunci când modificările unghiale psoriaziforme apar la o persoană fără antecedente de psoriazis. Cel mai adesea în asemenea situaţii diagnosticul se întârzie cu luni şi uneori chiar cu ani de zile, anomaliile unghiale depistate fiind eronat interpretate ca fiind micoză unghială.

În faţa unei aşa zise micoze unghiale neresponsive la tratament se va face o reevaluare clinică şi paraclinică (examen micologic direct, examinare histopatologică a lamei unghiale, cultură de fungi, fungigramă, biopsie unghială) pentru a ajunge la diagnosticul corect.

Biopsia unghială este esenţială în stabilirea diagnosticului de psoriazis unghial, în absenţa leziunilor cutanate. În funcţie de tipul modificărilor unghiale prezente medicul va decide tipul de biopsie unghială (de la nivelul matricei unghiale sau de la nivelul patului unghial).

Tratamentul in psoriazisul unghial

Tratamentul psoriazisului unghial, local asociat sau nu cu terapia sistemică, se va stabilii în funcţie de severitatea anomaliilor unghiale, de starea generală a pacientului şi de profesia acestuia. Îngrijirea unghiilor în psoriazis trebuie făcută blând, lamele unghiale nu trebuie tăiate prea scurt sau lăsate foarte lungi, de asemenea nu se recomandă tăierea cuticulelor, respectiv folosirea acetonei.

Onicoliză distală severă