Nev melanocitar recurent sau nev melanocitar persistent sau pseudomelanom

Nevul melanocitar recurent sau persistent sau pseudomelanom reprezintă nevul (aluniţa) care reapare după o excizie incompletă sau altă terapie distructivă care a fost incompletă (laser, electrocauterizare) sau după un traumatism care a determinat distrugerea incompletă a unui nev.

Reapariţia a unui nev nu pune pacientul în pericol, nu se asociază cu un risc mai mare de a dezvolta melanom pe acel nev, comparativ cu riscul de a dezvolta melanom al altor nevi. Situaţia nu trebuie să streseze pacientul şi medicul dacă există un examen histopatologic anterior de nev melanocitar banal, fără niciun fel de atipii.

Dificultăţile apar când nu s-a efectuat examinarea histopatologică anterioară a leziunii, nevul nou apărut îmbrăcând trăsături clinice, dermatoscopice şi histopatologice alarmante, comune cu melanomul, motiv pentru care acest nev se mai numeşte şi pseudomelanom. Problemele de diagnostic sunt extrem de mari când nevul iniţial (aluniţa iniţială) a fost un nev displazic sau un nev Spitz sau un nev combinat. În asemenea situaţii este nevoie de o bună colaborare interdisciplinară şi un nivel înalt de expertiză pentru a evita supradiagnosticarea melanomului şi a supune pacientul la tratamente agresive şi inutile.

Hiperpigmentaţie apărută la nivelul cicatricei după excizia unui nev

nev albastru

Imagine dermatoscopică ciudată, alarmantă generată de un nev recurent.

Ablația blândă a nevilor poate conduce la reapariția lor

Se pot folosi terapii mai blânde de distrugere a nevului doar pentru nevii melanocitari banali, însă chiar și în acest caz se va trimite o probă din leziune pentru evaluare histopatologică. În cazul nevilor displazici, nevului Spitz, nevului combinat şi a oricărui nev care prezintă un grad de atipie clinică sau dermatoscopică se va face excizie chirurgicală completă, toată piesa fiind trimisă pentru evaluare histopatologică. Pacientul trebuie informat asupra riscului de reapariţie a unui nev atunci când se folosesc tehnici ablative blânde în vederea obţinerii unor rezultate estetice superioare.