Tratamentul laser/IPL în Rozaceea

Rozaceea este o afecțiune inflamatorie cronică, cu evoluție ondulantă, a cărei cauză nu a fost încă clarificată. Pacienţii au o piele roşiatică la nivelul feţei, rar erupţia afectând decolteul, urechile şi scalpul la persoanele cu chelie.

Tratamentele locale cu diverse creme, geluri, mixturi, ca şi tratamentele sistemice cu tablete se adresează acestui proces inflamator, în vederea reducerii amplitudinii sale şi obţinerii unui control cât mai bun al afecţiunii.

Tratamentul cu IPL (lumină intens pulsată), respectiv cu laser Nd:YAG se adresează vaselor de sânge de la nivelul ariilor afectate de rozacee. Energia emisă de astfel de dispozitive este absorbită de pigmenţii din vasele de sânge (hemoglobina, oxihemoglobina), este transformată în căldură ce se transmite la nivelul pereţilor acestor vase, unde proteinele sunt denaturate. Lezarea pereţilor vasculari şi coagularea sângelui conduc la dispariţia vaselor de sânge şi în consecinţă a aspectului roşiatic al pielii. Cel mai repede vor dispărea sub această terapie vasele mici şi medii, are au diametrul sub 0.5mm. Energia furnizată de dispozitivele laser/IPL este eficientă, iar riscul de arsuri este minim. Este posibil ca după îndepărtarea roşeţii să devină vizibile vase de sânge care până atunci fuseseră obstruate de eritem (roşeaţă), vase ce vor fi tratate ulterior.

Numărul de şedinţe IPL necesare variază între 1 şi 4, în funcţie de o multitudine de factori (tipul de piele, gradul de bronzare, intensitatea roşeţii, boli asociate, medicaţie prezentă, etc).

Pentru vasele de sânge cu diametrul peste 0.5mm, este nevoie de o energie mai mare, pulsuri de durata mai mare. Ele pot să nu răspundă la tratamentul cu IPL şi să fie nevoie de tratament cu laser Nd:YAG. Folosirea laserului Nd:YAG la nivelul feţei se va face cu prudenţă, alegându-se parametrii care să asigure eficienţă în condiţii de siguranţă.

Tratamentul IPL, respectiv cu laser Nd:YAG în rozacee ajută mult în controlul acestei afecţiuni.

Pacientul va continua tratamentul pentru rozacee, având contraindicaţie doar pentru doxicilină (se va opri pe parcursul tratamentului laser), roaccutane (se va opri cu 6 luni anterior tratamentului), proceduri cosmetice agresive (peeling, dermabraziune).

Pacientul trebuie să evite factorii favorizanţi pentru rozacee.

Fotoprotecţia trebuie să fie strictă 2 săptămâni înaintea tratamentului şi o săptămână după.

Nu se vor folosi creme iritante sau cu potenţial alergizant cel puţin o săptămână post-procedură. Igiena trebuie să fie blândă.