Dermatofibrom

Dermatofibrom, afecțiune cunoscută şi sub denumirile de fibrom dur şi respectiv de histiocitom este o leziune benignă, fără potenţial de malignizare. Ea poate fi totuşi localizată în vecinătatea imediată a unor tumori, ca de exemplu în apropierea unui carcinom bazocelular.

Cum arată leziunile din dermatofibrom?

Dermatofibromul tipic se manifestă clinic printr-o pată brună de intensitate variabilă, care la palpare se percepe ca un nodul subcutanat, iar atunci când se exercită presiune laterală asupra lui pielea supraiacentă se deprimă. În majoritatea cazurilor leziunea este întru-totul asimptomatică.

Dermatofibromul cel mai adesea este localizat la nivelul membrelor. Numărul leziunilor pe care le poate dezvolta un pacient este variabil, cel mai adesea existând mai multe leziuni.

Dermatofibrom localizat pretibil fibrom dur histocitom dermatologie mivaderm

Dermatofibrom localizat pretibil

Nu se cunoaşte cauza apariţiei acestor leziuni cutanate, se presupune că sunt favorizate de mici traumatisme, reprezentând o modalitate de reparare a pielii.
Dermatofibromul atrage atenţia pacientului prin dezvoltarea lui rapidă şi prin culoarea brună, uneori negricioasă, pacientul fiind îngrijorat de dobândirea unui nev displazic şi chiar a unui melanom.

Diagnosticul de dermatofibrom


Examenul dermatoscopic al acestui tip de leziune este extrem de util, permiţând diferenţierea rapidă de către melanom şi nevi (aluniţe). Trăsăturile clinice ale leziunii trebuie să stea la baza interpretării caracteristicilor dermatoscopice identificate.

În cazul existenţei de discordanţe sau acolo unde nu se poate exclude cu certitudine melanomul, se va face excizia chirurgicală şi examinarea histopatologică, avându-se în vedere că melanomul este un mare imitator.

imagine dermatoscopica dermatofibrom cu pata alba fibrom dur histocitom

Imagine dermatoscopică tipică cu pată albă centrală

O atenţie deosebită trebuie acordată leziunilor simptomatice, reliefate, care trebui verificate de asemenea histopatologic pentru a exclude un dermafibrosarcom protuberans, afecţiune malignă care necesită excizie chirurgicală largă, cu margine mare de siguranţă.

Atunci când un pacient prezintă un număr mare de leziuni, biopsia este obligatorie pentru a exclude o boală Kaposi, care de asemenea afectează membrele, fiind întâlnită la bărbaţi cu imunosupresie.

Dermatofibromul trebuie diferenţiat de fibroxantomul malign, o leziunea care poate imita dermatofibromul în stadiile timpurii de dezvoltare, examenul histopatologic fiind esenţial în stabilirea diagnosticului și conduitei terapeutice.

Dermatofibromul este o leziune relativ frecvent întâlnită în practica dermatologică, pentru care este esențială diferențierea de alte boli dermatologice. Atunci când se decide excizia chirurgicală, ea trebuie urmată întotdeauna de examinarea histopatologică, pentru a evita acele situaţii rare dar posibile în care alte entități au mimat clinic un dermatofibrom, dar potenţialul lor de evoluţie este total diferit de al acestuia. Pentru leziunile de dermatofibrom tipice tratamentul chirurgical nu este necesar.