Papiloame epiteliale
Acrochordoanele mai sunt numite și papiloame, skin tags, polipi fibroepiteliali. Ele sunt leziuni benigne frecvent întâlnite în populaţia matură, obişnuit confundate cu aluniţele.
Când asemenea leziuni apar la un copil trebuie să impună o evaluare atentă medicală pentru a exclude altă patologie cu răsunet grav asupra sănătăţii.
Acrochordoanele se prezintă ca excrescenţe de culoarea pielii sau brun-pale, lucioase, netede, uzual afectează pacientul doar din punct de vedere estetic, prin numărul lor sau prin dimensiune.
Zonele corpului cel mai frecvent afectate sunt: gâtul, axilele, ariile inframamară, inghinală şi perioculară.
Acrochordoane inframamare
Acrochordoane multiple în regiunea cervicală
Acrochordon cu localizare infrapalpebrală
Acrochordoane multiple axilare, de mari dimensiuni
Evoluţia lor este lentă, liniştită, atrăgând uneori atenţia pacientului prin apariţia senzaţiei locale de durere, arsură, mâncărime, după traumatizarea lor involuntară. Alteori apare o schimbare bruscă a culorii, acrochordoanele căpătând o tentă negricioasă, situaţie în care pacienţii se alarmează asupra posibilităţii unui melanom.
Leziunile nu sunt contagioase, nu sunt de cauză virală.
Factori favorizanţi: greutatea corporală excesivă, diabetul zaharat, sarcina, soarele.
Tratamentul acrochordoanelor
Tratamentul acrochordoanelor constă în distrucţia lor locală prin diverse metode: crioterapie (pentru leziunile foarte mici), electrocauterizare, laser. Tratamentul trebuie făcut cu blândeţe, după leziunile mici practic pielea se reface integral, fără modificări reziduale. Anestezia locală cu xilină 1% sau crema EMLA este folosită în general pentru leziunile de dimensiuni mai mari.
Examinarea histopatologică a acestor leziuni nu se face de rutină, ci doar atunci când nu se poate face diferenţierea de o aluniţă (nev melanocitar) sau apar la copii.
Tramentul trebuie repetat în fiecare an sau o dată la doi ani, pentru evita formarea unui număr mare de acrochordoane care necesită a fi tratate la un moment dat.
Nu există cremă care să inducă dispariţia leziunilor. În schimb un comportament corect faţă de soare prin reducerea agresiunii solare poate avea un efect benefic şi asupra dezvoltării acestor leziuni.