Pitiriazis verzicolor
Pitiriazisul versicolor este o micoză cutanată superficială, dată de Pityrosporum orbiculare, care se caracterizează printr-o rată înaltă de recidivă. Pityrosporum orbicularis (Malassezia furfur) este un microorganism, o levură, care colonizează în mod normal pielea, făcând parte din flora saprofită de la acest nivel. La anumite persoane care au o predispoziţie genetică, se rupe echilibrul existent între această levură şi sistemul imun al gazdei, apare proliferarea ei excesivă şi în consecinţă zonele afectate dezvoltă o serie de anomalii de culoare, textură.
Cum arată pielea cu pitiriazis verzicolor?
O persoană care a dezvoltat un episod de pitiriazis versicolor dezvoltă cel mai adesea în fiecare an asemenea erupţii cutanate. Erupţia este favorizată de căldură, transpirație şi orice factor care scade imunitatea (stresul, oboseala, infecţia HIV, anumite medicamente).
Clinic erupţia se manifestă prin pete de culoare brun-pal (forma hiperpigmentată) sau de culoare mai pală decât pielea din jur (forma hipopigmentată), acoperite de scuame fine, discrete. În fazele incipiente aceste pete pot fi surprinse în faza inflamatorie, apărând roze. Localizarea clasică este pe toracele postero-superior, dar pot afecta tot spatele, sau sa fie prezente şi pe decolteu sau pe gât. În forme extrem de extinse erupţia poate afecta inclusiv membrele, cel mai adesea fiind cazuri neglijate terapeutic sau asociate cu imunosupresie severă.
Afectare extinsă la nivelul membrelor superioare
Formă hipopigmentată afectând sever toracele postero-superior
Diagnosticul de pitiriazis verzicolor
Diagnosticul se stabileşte clinic şi se poate confirma prin examinarea cu lampa Wood care evidenţiază o fluorescenţă gălbuie sau verzuie. Examenul micologic direct reprezintă o altă investigaţie care poate fi folosită pentru confirmarea diagnosticului.
Afectarea extinsă a toracelui anterior şi a abdomenului
Localizare tipică la nivelul toracelui postero-superior
Examinarea histopatologică nu se face decât atunci când diferenţierea de alte afecţiuni nu poate fi făcută.
Tipul de tratament se va face cu antimicotice topice (creme, spray, soluţii, şampoane) sau sistemice în funcţie de extensia erupţiei şi priorităţile pacientului. Pacientul va fi informat asupra necesităţii de a efectua un tratament profilactic cu şampoane pentru pitiriazis verzicolor la începutul fiecărui sezon însorit.
Foliculita cu Pityrosporum orbicularis se manifestă prin papule şi pustule foliculate la nivelul flancurilor trunchiului. Confirmarea diagnosticului şi tratamentul sunt similare celor din pitiriazisul versicolor. Această entitate este mai frecvent întâlnită la primitorii de transplant sau mai poate apărea la pacienţii cu acnee trataţi cu tetracicline.
Dermatita seboreică se presupune că este favorizată de infestarea cu Pityrosporum orbicularis, tratamentul cu antimicotice topice şi sistemice poate avea o influenţă favorabilă asupra evoluţiei acesteia.