Acnee

Se spune despre acnee că este cea mai frecventă boală dermatologică, ea afectând aproximativ 85% din populația cu vârste cuprinse între 12 și 24 ani. Este o boală inflamatorie, autolimitată, care în majoritatea cazurilor se linișteste în jurul vârstei de 25 de ani, cu variații specifice fiecărui individ. Debutul acneei este în general la pubertate, de obicei în jurul vârstei de 12 ani, fiind cunoscută ca fiind acnee juvenilă sau acnee vulgară. Deși este o afecțiune a adolescentului și a adultului tânăr, putând apărea oricând între 12 și 25 ani, există și cazuri de acnee care apar la adult, după vârsta de 25 ani, fiind încadrate ca acnee tardivă.

Primele semne de acnee și principalele cauze care o determină

Mecanismele implicate în declanșarea leziunilor de acnee nu sunt încă clare. Se considera că punctul de plecare îl reprezintă formarea de mici comedoane care obstruează deschiderile orificiilor foliculare (prin care ies firele de păr). Sub aceste dopuri se acumulează sebum, ce reprezintă un mediu optim pentru dezvoltarea unor bacterii, cea mai cunoscută fiind Propionibacterium Acnes. Alte bacterii, precum stafilococul și streptococul, nu au niciun rol în apariția leziunilor de acnee.

Etape formare acnee. Mivaderm - Dr Virginia Chițu

Componenta hormonală este de asemenea implicată în dezvoltarea leziunilor de acnee, dar în majoritatea cazurilor este vorba de o sensibilitate crescută a pielii la nivele hormonale crescute. Hormonii androgeni stimulează creșterea volumului și activității glandelor sebacee, glande ce produc sebumul. Stresul influențează negativ leziunile de acnee, în perioadele de examene acneea se agravează.

Moștenirea genetică a unei familii influențează de asemenea severitatea și durata leziunilor de acnee.
Influența dietei asupra leziunilor de acnee este controversată, deși există studii care susțin că dulciurile și grăsimile o pot agrava.

Tipuri de leziuni de acnee. Mivaderm - Dr Dermatolog Virginia Chițu

Se poate preveni apariția acneei?

În condițiile în care cauzele acestei afecțiuni nu sunt pe deplin înțelese, prevenirea leziunilor de acnee se limitează de fapt la inițierea unui tratament cât mai precoce, de la primele semne de seboree (creșterea secreției de sebum) și apariția comedoanelor (puncte negre și puncte albe) în adolescență. În acest stadiu tratamentul este unul blând, care previne apariția leziunilor severe.

Dieta adolescenților trebuie să fie una echilibrată, în care dulciurile și grăsimile să reprezinte un procent mic. În general, persoanele de sex masculin care fac sport și doresc să-și dezvolte masa musculară trebuie să știe că suplimentele proteice favorizează apariția leziunilor de acnee.
Polivitaminele, în general cele din grupul B, pot genera leziuni de acnee.
Unele persoane care iau contraceptive orale pot dezvolta leziuni de acnee.

Ce trebuie să faci la primele semne de acnee?

Cel mai bine pentru un adolescent care observă că dezvoltă pe față comedoane, pustule, excrescențe roșii (papule, noduli) este să se prezinte la un medic dermatolog. Diagnosticul de acnee este în general ușor de stabilit, dar stabilirea conduitei terapeutice corecte nu este facilă. În orice caz, tratamentul nu trebuie să fie făcut după sfatul unui prieten, coleg sau vecin.

Adolescenții trebuie să știe că acneea nu se tratează cu corticoizi (hidrocortizon, fluocinolon etc.), care pe moment fac bine, dar dau dependență, îmbătrânesc pielea și generează noi leziuni de acnee.

Cât de mare este riscul de a rămâne cu cicatrici după acnee?

Riscul de a forma cicatrici îl au în special pacienții care suferă de leziuni nodulare supurative, dureroase, precum și cei care își storc leziunile. Desigur că fiecare pacient are o modalitate proprie de vindecare a leziunilor de acnee, iar cei care observă că au această tendință de a dezvolta cicatrici, trebuie să solicite un nou consult dermatologic în vederea adaptării tratamentului.

Ce efect are machiajul asupra tenului cu acnee?

Produsele de machiaj trebuie să fie de calitate și să se adreseze tenului gras. Este de preferat ca în primele săptămâni și poate chiar în primele luni de tratament, să se folosească extrem de puțin machiaj. În prezent, produsele cosmetice sunt testate asupra riscului de a induce comedoane.

Ce impact psihic și emoțional poate avea acneea asupra individului?

Orice pacient cu acnee, mai ales dacă este adolescent, poate să aibă probleme în conturarea unei imagini corecte de sine și în ceea ce priveşte integrarea în societate. Unii dintre pacienții cu acnee pot să aibă o percepție exagerată, dramatică, deformată a leziunilor de acnee, existând riscul de a dezvolta depresie. Ca urmare, este necesară o susținere continuă din partea familiei și a medicului curant pe parcursul evoluției bolii. Medicul trebuie să prezinte corect și complet modul de evoluție, posibilitățile terapeutice și complicațiile posibile în acnee pacientului şi familiei acestuia, permiţând astfel stabilirea unor așteptări realiste. Sfaturile doctorului pot să aibă un răsunet favorabil asupra calității vieții pacienților și asupra relațiilor dintre ei și cei din jur.

Vestea bună este că în marea majoritate a cazurilor acneea se vindecă, cel mai târziu în jurul vârstei de 24 ani. Schemele terapeutice sunt în general bine tolerate, fără efecte secundare pe termen lung. Totuși, adolescentul trebuie să știe că îi revine un rol activ în obținerea rezultatelor așteptate, de el depinzând administrarea corectă a tratamentului prescris. Colaborarea cu medicul trebuie să fie onestă, dezideratele comune fiind: prevenirea formării cicatricilor, reducerea severității leziunilor și obținerea unui aspect cât mai sănătos al pielii. Toate aceste rezultate se obțin însă în timp. Pacientul trebuie să știe că și după dispariția leziunilor de acnee va fi necesar un tratament de menținere pentru o perioadă de timp care variază de la pacient la pacient.