Cum putem combate îmbătrânirea mâinilor?

Mâinile noastre ne spun vârsta

Mâinile noastre sunt expuse vederii semenilor noștri în mod obișnuit goale, fără niciun fel de protecție, permițându-le să își facă o părere destul de exactă despre noi. Ele vorbesc despre vârsta noastră, îndeletnicirile noastre, sănătatea noastră,  echilibrul interior, stres, vicii,etc.

Vârsta mâinilor noastre este un indicator fidel al vârstei cronologice. În  prezent există proceduri medicale prin care se obține corecția modificărilor induse de  îmbătrânirea cutanată la nivelul feței dorsale a mâinilor.

După vârsta de 40 ani pielea de la nivelul mâinilor apare deshidratată, uscată.

În această etapă folosirea frecventă de creme emoliente ajută mult piele. De asemenea folosirea  de peelinguri superficiale în perioada rece a anului, prin regenerarea pe care o induc la nivelul epidermului și stimularea sintezei de colagen de la nivelul dermului, îmbunătățesc aspectul pielii (textură, culoare, fermitate) și reduc șansele cancerului de piele prin îndepărtarea celulelor atipice și din cauza respectării condițiilor de fotoprotecției recomandate pentru aceste proceduri.

După vârsta de 50 ani apar pe dosul mâinilor pete brun pal/închis, în special la persoanele cu expunere excesivă la soare. Cel mai adesea ele sunt reprezentate de leziuni benigne ca: lentigine solare (lentigo solar=petele de vârstă), keratoze seboreice plane, keratoze actinice pigmentate.

Deoarece aceste leziuni sunt localizate profund în epiderm, este nevoie de proceduri medicale care să penetreze adânc pielea.

Peelingul chimic combinat constând din asocierea peelingului focal cu TCA 45% (Only Touch) cu peelingul TCA 15% (Easy TCA) reprezintă o procedură rapidă, eficientă, relativ lipsită de disconfort pentru pacient, fără efectele secundare ale peelingurilor profunde ce se aplică în strat uniform. Timpul de recuperare pentru pacient este mic, singura neplăcere pentru pacient este dată de faptul că petele vor deveni mai negricioase în zilele imediat următoare postpeeling  până la la descuamarea completă a ariei respective. O cură completă includde 4 ședințe de peeling, dintre care doar prima și ultima vor fi de peeling combinat TCA 45% cu TCA 15%, ședințele a doua și a treia sunt doar de peeling cu TCA15%. Intervalul dintre ședinte este de 2 săptămâni. Pe parcursul celor 6 săptămâni de tratament și 6 săptămâni postprocedură fotoprotecția trebuie să fie atentă, pentru a evita tulburările de pigmentatie postinflamatorie.

maini imbatranire ingrijire piele TCA frosting

Img. 1 Aspect după aplicarea de TCA 45% pe lentigine solare, culoarea albă (frosting)

pete maini imbatranite sedinta de peeling

Img. 2 Aspect la 72h după prima ședintă de peeling combinat, înnegrirea lentiginelor solare tratate

peeling combinat only touch ETCA tratament maini ingrijire dermatologie

Img 3. Aspect la sfârșitul celor 6 săptămâni de tratament, cură completă de peeling combinat (Only Touch și ETCA)