Tratarea cu laser Nd:YAG a hemangioamelor cherry

Hemangiomele senile sau spoturile Morgann sau cherry angioma, sunt leziuni vasculare benigne, care apar în general după vârsta de 30 de ani. Se manifestă ca leziuni solide, proeminente, roșiatice, cu diametrul între 1mm și 5mm, uneori putând atinge dimensiuni de 1-2 cm. Pot avea orice localizare. Numărul leziunilor poate crește în timp, uneori fiind de ordinul zecilor și chiar al sutelor. Persoanele cu pielea albă fiind mai predispuse la asemenea leziuni.

Asemenea leziuni, în special când sunt de dimensiuni mai mari pot să sângereze prelungit după mici traumatisme, alarmând pacientul. Alteori pot să își schimbe brusc culoarea din roșu în negru ca urmare a trombozării micilor vase de sânge din componența lor, speriind pacientul că i-a apărut un melanom.

Diagnosticul se face clinic, este confirmat dermatoscopic, evaluarea histopatologică efectuându-se atunci când leziunea nu este întru-totul tipică sau avem un pacient cu istoric de malignități sau anxios. Medicul dermatolog va avea întotdeauna în vedere diferențierea acestei leziuni de melanomul amelanotic, de metastazele renale, de nevul Spitz la copii, etc.

Asemenea leziuni se pot trata cu laser Nd:YAG foarte eficient, fără să fie nevoie de anestezie, durerea percepută de pacient este de foarte scurtă durată, având o intensitate de cel mult 6 pe o scală de la 1 la 10. Energia laser este absorbită de hemoglobină, pigmentul roșu din sânge, și ulterior transmisă la pereții vaselor de sânge ale căror proteine sunt denaturate. Imediat după ședința laser culoarea leziunii se întunecă, devine violacee sau albăstruie, fără ca pielea să fie lezată, ca urmare nu este necesar niciun pansament ulterior. Pacientul trebuie să evite expunerea intensă la soare în special în prima săptămână post-procedură. Numărul de ședințe laser necesare variază între 1 și 2, intervalul de timp la care se poate repeta procedura fiind de 1-2 luni.