Peelingul cu TCA 15% în tratamentul melasmei

Peelingul superficial cu TCA 15%  poate reprezenta o soluție pentru melasma rezistentă la terapiile clasice.

Melasma se manifestă prin apariția de pete maro cel mai adesea la nivelul feței. Afecțiunea este cronică, dificil de tratat, obligă la asocieri terapeutice, pentru a evita accentuarea hiperpigmentației deja existente.

Femeile sunt mult mai frecvent afectate de melasmă comparativ cu bărbații (raport de 12:1). Persoanele cu o piele caracterizată printr-o bună capacitate de bronzare au un risc mai mare de a face melasmă (fototipurile III, IV, V).

Expunerea intensă sau prelungită la radiațiile ultraviolete (UV) favorizează apariția petelor de melasmă. Din păcate și lumina vizibilă este implicată în apariția și menținerea petelor de melasmă.

Se recomandă pacientelor folosirea de creme fotoprotectoare minerale și măsuri de fotoprotecție mecanică (pălarie, șapcă, umbrelă) pe tot parcursul anului.

Evoluția este de lungă  durată, luni și ani de zile. Tratamentele disponibile, în multe cazuri, pot influența această evoluție. Îndepărtarea factorului/factorilor favorizanți (sarcina, factorul medicamentos, UV, etc) poate conduce la dispariția petelor de melasmă în câteva luni.

Factorii incriminați în apariția melasmei sunt: nivelele hormonale (estrogeni, progesteron, hormonii tiroidieni), medicamente (Contraceptive orale, dispozitive intrauterine, medicamente fotosensibilizante), predispoziția genetică.

Diagnosticul de melasmă se pune de către dermatolog pe baza aspectului clinic.

Examenul cu lampa Wood este necesar pentru a stabilii dacă încărcarea cu pigment a pielii este în straturile superficiale (epidermală), profundă (dermală) sau mixtă. Melasma epidermală răspunde cel mai bine la tratament, melasma mixtă poate fi doar ameliorată, în schimb melasma dermală este rezistentă la tratament.

Tratamentul în  melasmă urmărește reducerea cantității de pigment din piele.

Cremele depigmentate (hidrochinonă, tretinoin, acid kojic, arbutin, acid azelaic, vitamina C, vitamina E, etc) și fotoprotecția sunt esențiale în tratamentul melasmei.

Cremele depigmentante pot induce dermatite iritative de aceea tratamentul trebuie condus cu atenție. Hidrochinona folosită în concentrații mari și pe termen lung poate induce la rândul ei hiperpigmentari.

Cremele fotoprotectoare se aplică la 3 ore, pe tot parcursul anului. Pacientele sunt sfătuite să folosească produse de make-up care să asigure o fotoprotecție suplimentară. Se preferă cremele fotoprotectoare minerale pentru protecție atât față de UV, dar și pentru lumina vizibilă și căldură.

La tratamentul menționat mai sus pentru melasmă în prezent se mai pot asocia peelingurile chimice și tratamentul cu lumină intens pulsată (IPL) și laser (lasere fracționale, picolasere, Q Switched Nd:YAG lasers).

Peelingurile superficiale cu TCA 15%  în melasma epidermală sau mixtă reprezintă o opțiune terapeutică valoroasă, dacă pre/postpeeling pacienta urmează cu strictețe recomandările date în ceea ce privește fotoprotecția, folosirea cremelor depigmentante și a cremelor hidratante.

Numărul straturilor de acid aplicate depinde de răspunsul petelor de melasmă, urmărind permanent reacția pielii. Se urmărește obținerea unui frosting ușor (cloudy pink-whitish) și se va evita și combate orice reacție inflamatorie cutanată.

În primele 3 zile petele de melasmă care răspund la tratament se vor înnegri, din cauza deshidratării pielii și oxidării melaninei, dar ulterior după eliminarea prin decolare acestor arii apare o piele normală sau cu o cromatică mult îmbunătățită.

Numărul ședințelor de peeling depinde de răspunsul terapeutic obținut.

Cel mai adesea pacienta trebuie să repete ședințele de peeling anual, în funcție de  expunerea la factorii de risc.

Imagine înainte de tratament

Imagine la 3 zile după tratament

Imagine la 2 săptămâni după tratament