Cum putem combate îmbătrânirea cutanată?

Îmbătrânirea cutanată este partea cea mai vizibilă a procesului de îmbătrânire a organismului, afectarea celorlalte organe fiind resimțită de către pacient, dar invizibilă pentru ceilalți.

Obișnuit, vârsta pielii noastre stă la baza estimării rapide  a vârstei cronologice atunci când interacționăm cu semenii noștrii și pornind de la această estimare anumite tipare comportamentele sunt adopte, cu obținerea de avantaje și dezavantaje pentru individ în plan personal și în plan profesional.

Tinerețea este asociată cu starea de sănătate deplină,  cu capacitatea maximă de adaptabilitate și dezvoltare.  Păstrarea acestei stări de bine a condus la dezvoltarea cercetării în acest domeniu, fiind elaborate o multitudine de proceduri medicale, estetice în acest sens.

În prezent atât femeile cât și bărbații sunt preocupați să aibă o vârstă a pielii mai mică decât vârsta cronologică, fiind mult mai receptivi la proceduri medicale corective, nonchirurgicale, cu timp de recuperare cât mai mic. Creșterea nivelului economic în societate modernă a făcut ca multe dintre aceste proceduri să fie accesibile unui segment din ce în ce mai larg de populație.

În contextul societății actuale în care speranța de viață a crescut mult, vârsta de pensionare s-a prelungit, menținerea unei stări de sănătate optime a devenit o necesitate, transmiterea către ceilalți a unui mesaj pozitiv asupra potențialului de care dispunem a devenit foarte importantă.

Îmbătrânirea cutanată  este un proces complex care afectează straturile pielii (epiderm, derm, țesut gras subcutanat) și structurile de susținere de la nivelul feței.

În cadrul cabinetului Mivaderm se pot face proceduri care permit încetinarea procesului de îmbătrânire cutanată, regenerarea pielii, îmbunătățirea calității pielii (textură, fermitate, luminozitate, culoare uniformă), îndepărtarea unor semne de îmbătrânire a pielii (lentigine, keratoze actinice, keratoze seboreice plane,riduri superficiale)

Peelingul chimic: cu acid tricloracetic  acid phytic, (TCA) 15% (easy TCA), 43% (Only Touch).

Este o arsură chimică controlată, care se poate adresa doar straturilor superficiale ale epidermului cum este cazul peelingului cu acid phytic și TCA 15%.  

Peelingul cu acid phytic îmbunătățește luminozitatea, textura pielii, nu necesită timp de recuperare. Ședințele se pot face la interval de 1-2 săptămâni, 4 asemenea ședințe în perioada rece a anului, când cantitatea de radiații ultraviolete (UV) este mică. Efectele secundare practic lipsesc, procedura se adresează stratului cornos al epidermului, inflamația este minimă. Numărul de straturi este de 3-4, punctul maxim fiind indicat de eritem și de gradul de durere.

Peelingul cu ETCA (Easy TCA 15%) este o procedură care trece de stratul cornos al pielii, profunzimea penetrării acidului depinzând de cantitatea de substanță aplicată, numărul aplicațiilor, intensitatea frecării în timpul proceduri, modul de pregătire a pielii pentru procedură. Numărul de straturi aplicate este de maxim 3, punctul maxim se consideră a fi starea de frosting (coagularea proteinelor pielii ilustrată de apariția unei colorații albe uniforme). În general la 3-4 zile după procedură apare o descuamare importantă, care poate fi ajutată prin aplicarea frecventă de creme emoliente.

În această perioadă pacienta trebuie să nu îndepărteze forțat scuamele apărute, să folosească creme emoliente și creme fotoprotectoare în funcție de cantitatea de UV. Numărul ședințelor recomandate este de 4 și se fac la interval de 1-2 săptămâni. Acest tip de peeling dacă nu este realizat adecvat de către medic sau dacă pacientul nu respectă indicațiile date poate să conducă la efecte secundare ca anomalii de pigmentație (pete albe/brune), cicatrici (atrofice, hipertrofice). Acest tip de peeling are un efect de rejuvenare cutanată mult mai accentuat comparativ cu cel cu acid Phytic, poate creea în schimb un disconfort estetic în perioada de descuamare când produsele de make up  arată grosolan.

Peelingulcu Only Touch (TCA 45%) este un peeling profund, acidul poate penetra până în dermul papilar sau în dermul reticular profund. Rezultatele sunt spectaculoase, dar trebuie realizat cu atenție deoarece pot apare cicatrici reziduale sau pete albe sau maro.

Acest tip de peeling se realizează focal la nivelul unor leziuni (lentigine, keratoze actinice, keratoze seboreice plane) și se combină întotdeauna cu peeling cu ETCA 15%. Se recomanda a fi efectuat la nivelul dosului mâinilor, antebrațe, decolteu. Sunt recomandate 4 ședințe, doar prima și ultima necesită asocierea OT cu ETCA, celelalte 2 se fac doar cu ETCA.  Timpul de recuperare este mic, dar pacientul/pacienta trebuie să suporte pe parcursul curei complete înnegrirea petelor maro tratate, apariția de scuame și uneori cruste. Folosirea de creme emoliente și a cremelor fotoprotectoare pe parcursul tratamentului și 6 săptămâni ulterior conferă protecție față de efectele secundare. La finalului curei pacientul are o piele sănătoasă, tânără, fără pete.

Peelingurile stimulează reînnoirea epidermului pe de o parte (pielea devine netedă, luminoasă, cu cromatică uniformă), iar pe de altă parte prin inflamația secundară de la nivelul dermului stimulează sinteza de colagen (fermitatea pielii crește, dispar/atenuează ridurile). Aceste efecte benefice sunt dependente de gradul de penetrare a acidului.

Rejuvenare cu laser Frax 1550

Laserul Frax 1550, nonablativ, fractional, cruță epidermul și țintește dermul unde determină un grad de inflamație în funcție de cantitatea de energie folosită (fluență) și gradul de covering. Procedura se efectuează sub cremă anestezică aplicată cu 30min -2h înainte de procedură.

La sfârșitul tratamentului există o roșeață a pielii asociată cu senzație de arsură ușoară, ca după o arsură solară. Pacienta are o față îmbujorată, fără să atragă prin altceva atenția anturajului. Postprocedură  trebuie folosite creme emoliente și la nevoie creme fotoprotectoare.

Pielea nu se descuamează ca în cazul procedurilor de peeling descrise mai sus, deoarece procedura nu lezează epidermul, își propune creșterea sintezei de colagen din derm, colagen responsabil de fermitatea pielii, de consistența pielii, textura pielii.

Efectele secundare sunt minime pentru pacienții cu o piele deschisă la culoare, energia eliberată de aparat fiind sigură

Rejuvenare IPL în bandă îngustă, sistem Nordlys, aplicatoare PR 530 și VL555

Persoanele cu vârsta peste 60 ani pot dezvolta la nivelul feței, decolteului, mâinilor vase de sânge vizibile (telangiectazii), pete maro (lentigine solare, keratoze seboreice plane). Rejuvenarea cu aplicatorul PR 530 țintește vasele de sânge superficiale, roșii, fine, energia aleasă trebuie să fie optimă pentru a evita injuria epidermului supraiacent. Aplicatorul VL555 țintește atât hemoglobina din vasele dermale mai profunde, vase mai mari de culoare albăstruie,cât și melanina de la nivel epidermal.

Platforma Nordlys are program standardizat pentru rejuvenare IPL, rejuvenare laser Frax 1550.

Injectare toxină botulinică

Toxina botulinică este o substanță sigură la dozele recomandate pentru combaterea ridurilor. Rezultatele sunt spectaculoase pentru pacienții de 30-40 ani  doar cu riduri dinamice (induse de mimică), ajută mult pacienții cu riduri statice, la aceștia din urmă este utilă asocierea ei cu alte proceduri de rejuvenare.  În prezent se urmărește folosirea de doze mici de toxină botulinică, pentru  evitarea aspectului artificial de față imobilă, înghețată. Acest medicament reduce în grade variabile forța mușchilor mimicii (dependente de doză)  și în acest fel pielea supraiacentă nu mai este încrețită. Durata efectului este variabilă între 4-7 luni, în funcție de doză, musculatura mimicii, tipul de riduri corectate, regularitatea tratamentului. Efectele dorite ca și efectele secundare sunt tranzitorii. Sunt autori care consideră că folosirea regulată a toxinei botulinice încetinește procesul de îmbătrânire cutanată prin punerea în repaus a pielii încetinește apariția ridurilor, iar pe de altă parte prin stimularea sintezei de colagen.