Chistul pilar

Chistul pilar cunoscut şi sub denumirea de chist trichilemal, apare de obicei pe scalp, unde se dezvoltă progresiv în ani de zile, deranjând pacientul doar din punct de vedere estetic, din cauza dimensiunilor pe care le poate atinge. Acest tip de chist conține keratină ce provine din învelișul extern al rădăcinii firului de păr.

Chistele de mari dimensiuni pot prezenta o reducere a pilozităţii supraiacente. Cel mai adesea un pacient prezintă mai multe asemenea chiste, de dimensiuni şi vechime diferite. Există o anumită predispoziţie pentru apariţia acestor chiste, genul feminin fiind mai frecvent afectat. Un pacient care dezvoltă un asemenea chist are şanse să mai dezvolte pe parcursul vieţii şi altele.

dublu chist pilar inflamat pe scalp cap - dematologie  - sebum keratina
chist pilar inflamat pe scalp cap - dematologie  - sebum keratina

Tratamentul potrivit în chistul pilar

Sunt pacienţi care se prezintă la consultul dermatologic din timp, când chistul este de mici dimensiuni, însă foarte des prezentarea la medic se face când apare o reacţie inflamatorie neplăcută, dureroasă, la nivelul chistului, din cauza fisurilor microscopice apărute în pereţii acestuia.

Chistul pilar este o leziune benignă care se rezolvă doar chirurgical, sub anestezie locală. Deoarece pereţii chistului pilar sunt groşi, cel mai adesea chistul se scoate în întregime fără ruperea sa.

extractie chist pilar sebum keratina operatie chirurgie dermatologie

Preferabil este ca pacienţii să se prezinte la medic când chistul este de mici dimensiuni, intervenţia operatorie fiind mult mai uşoară, chistele de mari dimensiuni fiind asociate cu o sângerare intraoperatorie mai mare. După incizia şi evacuarea chistului, se realizează sutura cu un număr variabil de fire în funcţie de mărimea inciziei. Recuperarea postoperatorie este rapidă.

Evoluție posibilă în chistul pilar

Recidiva locală apare atunci când chistul este îndepărtat incomplet, resturile rămase regenerând chistul.

Chistele pilare pot suferi excepţional de rar o transformare malignă, transformare care este anunţată de apariţia aspectului infiltrativ al leziunii. În asemenea situaţii este obligatorie prelevarea biopsiei cutanate.