Ce tratament se recomandă pacienților cu transpirație excesivă în axilă?

tratament transpiratie excesiva axila - subrat - botox - injectii cu botox

Transpiraţia (sudorația) este un proces fiziologic implicat în menţinerea constantă a temperaturii corpului şi în eliminarea unor substanţe reziduale, toxice, rezultate din metabolism. Există un număr mare de cazuri în care există o transpirație anormală, excesivă, de cauză necunoscută, localizată la nivelul axilelor, palmelor şi plantelor (tălpilor).

Neurotoxina botulinică, mult mai cunoscută sub denumirea de Botox, este un medicament care blochează comunicarea între fibra nervoasă şi glanda sudoripară pe care o deserveşte, reducându-se semnificativ volumul secreţiei sudoripare. Neurotoxina botulinică este un medicament cu un profil de siguranţă excelent şi cu o eficienţă cuprinsă între 82 şi 87% în reducerea secreţiei sudoripare la nivel axilar.

Durata de acţiune a medicamentului este în general cuprinsă între 7 şi 12 luni, deşi în literatură sunt citate cazuri în care durata de acţiune a fost de 4 luni, respectiv de 24 luni. Persistenţa efectului este dependentă de doza injectată, aceasta putând fi cuprinsă între 50 şi 100 unităţi per axilă.

Cum se realizează acest tratament pentru transpirație excesivă în axilă?

Injectarea se face superficial, intradermic, fiind vorba de fapt de microinjectări, în puncte dispuse regulat, la distantă de 1 cm. Numărul punctelor de injectare este cuprins între 10 şi 20, în funcţie aria suprafeţei ce trebuie tratată.

Senzaţia de durere la injectare se poate combate prin folosirea unei creme cu un anestezic local (crema EMLA ce conţine 2.5% lidocaină şi prilocaine 2.5%) sau prin răcirea zonei pre şi post-injectare cu gheaţă. De ştiut totuşi că axila este o zonă cu un prag bun al durerii, comparativ cu palmele şi tălpile.

Efectele secundare ale medicamentului sunt uşoare, discrete, localizate la nivelul punctelor de injectare, fiind reprezentate de înroşire, edem, echimoze şi mai rar hematom.

Tratamentul cu neurotoxină botulinică nu determină apariţia unei sudoraţii excesive compensatorii în alte zone anatomice. Deoarece este vorba de microinjectări nu apare slăbiciune musculară postinjectare. Pacientul are restricţii doar în prima zi după injectare, când nu trebuie să facă efort fizic intens şi saună.

Nu este permis acest tratament la pacienţii cu alergie cunoscută la albumină sau botox, la cei cu boli neurologice (miastenia gravis etc.), boli musculare sau boli de coagulare a sângelui. Sarcina şi alăptarea reprezintă deasemenea contraindicaţii. Există și contraindicaţii temporare, precum infecţiile la nivelul axilelor. Acestea se vor trata până la vindecare completă înainte de injectare. Din acelaşi motiv nu se epilează axilele cu 3-4 zile înainte de injectarea neutoxinei botulinice.