Posibile efecte neplăcute/complicații ale epilatului cu laser/IPL

Echipamentele laser/IPL furnizează țintit energie cu o anumită lungime de undă, densitate, durată. Acești parametrii sunt propuși de aparat în funcție de caracteristicile pielii pacientului (culoarea pielii, capacitatea ei de bronzare, grosimea ei, densitatea firelor de păr, grosimea lor,etc) și modulate de către medic.

Este foarte important ca parametrii aleși să asigure efectele dorite de către pacient și medic, iar efectele secundare să fie absente sau minime.

Efectele secundare pot fi împărțite în efecte ușoare, tranzitorii, care semnalează că parametrii aleși sunt optimi și a doua categorie de efecte secundare care sunt induse de alegerea unor parametrii agresivi sau inadecvați tipului de piele a pacientului . Orice complicație depistată din timp și tratată corect poate fi înlăturată.

Efecte secundare dorite, așteptate, pe parcursul fotoepilării (End Points), ele fiind un ghidaj pentru eventuala corecție a parametrilor:

1. Roșeața, edemul, senzație de mâncărime ușoară, pot apărea tranzitoriu post procedural. Acestea pot persista între 15 minute până la 4-7 zile dupa ședința de epilare, în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient, nefiind considerate complicații în acest interval de timp.

2. Durerea – de intensitate medie (6 pe o scara de la 0-10), dispare in 15 min până la 3-4zile, persistența ei semnalează supratratarea zonei în cauză.

3. Miros de păr ars – este discret.

4. Aspect de păr pârlit

Pe parcursul întregii proceduri medicul va evalua zona tratată și în funcție de gradul de eritem (roșeață), edem, durere, va păstra parametrii aleși sau îi va modifica.

Efectele secundare nedorite care pot urma după fotoepilarea laser/IPL

1. Arsuri ale pielii, prin aplicarea unor parametrii inadecvați, arsurile pot fi superficiale sau profunde (grad 1-3). Aparatele moderne au capacitatea de a propune parametrii standard, care oferă eficiență în condiții de siguranță. Operatorul va urmării pe parcursul procedurii reacția pielii la contactul cu energia laser/IPL. În funcție de această interacțiune va ajusta parametrii sau va oprii procedura și va trata din timp un efect secundar minimalizându-i consecințele. În absența tratamentului arsurile pot fi urmate de hiper/hipopigmentări (pete maro, pete albe), cicatrici. Riscul de arsuri este mare chiar în condițiile unor parametrii aparent blânzi, la pacienți care au urmat tratamente medicale sau dermatocosmetice ce au modificat grosimea pielii, sensibilitatea ei la energia luminoasă, capacitatea de vindecare.

2. Pigmentația neuniformă a pielii (Hiper/hipopigmentări) în special pentru fototipul cutanat IV, persoane care se bronzează foarte ușor și nu se ard niciodată. La acești pacienți se vor folosii parametrii laser/IPL blânzi, fotoprotecția trebuie să fie strictă. Hipopigmentarea poate fi favorizată de răcirea exagerată a pielii pe parcursul procedurii. Hiperpigmentarea se va trata cu creme depigmentante și fotoprotecție atentă. Hipopigmentările sunt mai dificil de tratat. Ambele tipuri de anomalii pot fi tranzitorii sau permanente.

3. Alterarea aspectului tatuajelor sau makeup-ului permanent (se modifică culorile acestora) Tatuajele/ makeup-ul permanent pot determina creșterea riscului de arsură, datorită pigmenților ce absorb în cantitate mare energia . Nu se va face fotoepilare deasupra tatuajelor și în aria adiacentă acestora (să existe o distanță de minim 2cm).

4. Reactivarea unei infecții herpetice, în special la nivelul buzelor sau a zonei intime, motiv pentru care pacienții cu episoade frecvente de herpes în zona ce urmează a fi epilată vor primii tratament profilactic cu Aciclovir.

5. Urticaria, apare rar, pentru prevenirea ei se aplică gheață sau se administrează o substanță antihistaminică cu o oră înaintea procedurii.

6. Laserul/IPL în cazuri foarte rare poate stimula creșterea părului, proces denumit hipertricoză paradoxală, de exemplu în ariile vecine, celei tratate. Acest proces a fost observat în special la cei cu piele închisă la culoare, atunci când se face epilarea feței. Aplicarea de gheața imediat post-procedură diminuează acest posibil inconvenient.

7. Cicatricile keloide sau hipertrofice pot apare la persoanele ce au istoric personal de asemenea cicatrici, în contextul folosirii unor parametrii laser/IPL agresivi, care au condus la arsuri.

8.  Puseul accneic în cazul pacienților ce suferă deja sau au predispoziție la această afecțiune, se va trata cu medicația specifică pentru acnee.

9. Foliculită, dacă pacientul nu respectă recomandările de a evita efortul fizic excesiv, baia în cadă cu apă fierbinte etc.

10. Complicații extrem de rare constau în apariția: echimozelor, eritemului ab igne sau livedo reticularis.

11. Injuria oculară este posibilă dacă pacientul nu poartă ochelarii de protecție speciali pe parcursul procedurii sau se efectuează tratament de epilare la nivelul orbitei.