Nevul melanocitar displazic
Nevul melanocitar displazic este o leziune benignă, care poate prezenta diferite grade de asemănare cu melanomul din punct de vedere clinic, dermatoscopic şi histopatologic. El apare în general la persoane blonde, roşcate, care prezintă un număr mare de nevi. O persoană poate prezenta unul sau mai mulţi nevi displazici.
Nevii displazici pot prezenta asimetrie de formă şi/sau culoare, au mai multe culori, diferă de majoritatea nevilor melanocitari (aluniţelor) ai unei persoane (semnul ugly duckling), au dimensiuni peste 6mm, margini neregulate sau imprecise. Nevii displazici apar cel mai adesea la persoane tinere şi sunt în general leziuni stabile în timp.
Nevul displazic se bucură de o atenţie deosebită din partea personalului medical tocmai din cauza asemănării sale cu melanomul, diferenţierea sa faţă de melanom putând ridica dificultăţi mari medicului, atât clinic cât şi dermatoscopic, iar uneori şi din punct de vedere histopatologic.
O altă cauză pentru care nevul displazic se bucură de o atenţie deosebită este reprezentată de faptul că el reprezintă un indicator al unui risc mai mare de a dezvolta melanom (2-10x) al unui individ comparativ cu populaţia generală.
Nev displazic localizat pe toracele posterior.
Riscul de apariţie a melanomului pe un nev displazic este considerat foarte mic (1:3000).
Tratamentul recomandat pentru nevul melanocitar displazic
În funcţie de gradul de asemănare cu melanomul, medicul va opta pentru excizia chirurgicală sau pentru monitorizarea dermatoscopică regulată, la intervale de 3-6 luni.
Excizia chirurgicală se va face cu margine de siguranţă de 2-5 mm, sub anestezie locală. Când diagnosticul preoperator este de nev displazic, iar probabilitatea de melanom este considerată a fi mică, nevul se va exciza chirurgical cu margine de 2 mm, margine care asigură excizia completă a leziunii.
Nevul melanocitar considerat clinic şi dermatoscopic ca fiind displazic nu trebuie tratat cu laser sau prin excizii superficiale, deoarece pentru diferenţierea anatomo-patologică certă de melanom este nevoie de întreaga leziune.
Fiind leziune benignă, nevul melanocitar displazic se va exciza doar cu anestezie locală, nejustificându-se riscurile anesteziei generale.
Imagine dermatoscopică a unui nev displazic, cu coroană de globule în periferie, coroană care a persistat peste 8 luni, motiv pentru care a fost excizat
Persoanele cu nevi displazici trebuie să aibă pe de o parte un comportament prudent faţă de soare, iar pe de altă parte trebuie sa fie evaluaţi regulat de dermatolog la intervale de 3-6 luni în funcţie de gradul de atipie al nevilor, de numărul total al nevilor, tipul de piele, gradul de expunere la UV.