Nevul Spitz sau nevul cu celule fusiforme sau epiteloide

Nevul Spitz este o leziune nevică (aluniţă) benignă, care are o asemănare mare cu melanomul din punct de vedere clinic şi dermatoscopic şi uneori din punct de vedere histopatologic. Trăsătura clinică care atrage atenţia pacientului şi medicului este rapiditatea dezvoltării leziunii (luni de zile), caracteristică întâlnită de regulă în melanom.

Nevul Spitz cel mai adesea apare la copii şi tineri, la nivelul extremităţii cefalice şi membrelor. Este în general leziune unică, rar pot exista leziuni multiple (nevi Spitz eruptivi sau agminaţi). Culoarea variază de la roşu (putând fi confundată cu leziunile vasculare) la brun, la negru (Nev Spitz pigmentat). Leziunea poate fi reliefată, proeminentă (papulă, nodul) sau plană. Rareori prezintă scuame sau ulceraţie pe suprafaţa sa.

nev Spitz

Nev Spitz dezvoltat doar în 3 luni la nivelul obrazului stâng

Nevul Spitz poate fi simptomatic (să prezinte prurit, arsură, înţepături), acest aspect fiind de asemenea întâlnit şi în melanom.

Cum se pune diagnosticul de nev Spitz?

Evaluarea dermatoscopică deţine un rol important în stabilirea diagnosticului preoperator, dar examenul histopatologic rămâne regula de aur în diferenţierea sa de melanom. Orice leziune melanocitară suspectată clinic şi dermatoscopic de a fi un nev Spitz va fi excizată chirurgical cu margine de siguranţă de 3-5mm sub anestezie locală. Este obligatoriu ca întreaga piesă să fie examinată histopatologic.


Nu se recomandă supravegherea dermatoscopică a nevului Spitz din cauza dinamicii sale rapide, a riscului să dobândească aspecte clinice, dermatoscopice şi histopatologice care să facă la un moment dat imposibilă diferenţierea sa de melanom.

Nevul Spitz se tratează întotdeauna chirurgical, excepţie făcând doar copiii cu vârste foarte mici sau având nevi cu localizări ce implică intervenţii operatorii laborioase din cauza importanţei estetice a zonei.

nev spitz

Imagine dermatoscopică relativ simetrică, monocromatică, cu pseudoreţea specifică leziunilor feţei, dar cu schiţă de pseudopode în periferie

Diagnosticul nevului Spitz necesită expertiză, colaborare interdisciplinară, în special pentru formele sale particulare: nev Reed, NS desmoplastic, NS angiomatous, NS combinat, NS cu halou, NS acral, NS recurent. Trebuie avut totdeauna în vedere nu numai că nevul Spitz se aseamănă mult cu melanomul, dar şi că melanomul spitzoid imită nevul Spitz. Vârsta pacientului este importantă în diagnosticarea nevului Spitz, dar nu trebuie să ducă la subdiagnosticarea melanomului.