Examinarea pielii cu lampa Wood

Lampa Wood emite lumină ultravioletă de tip A, cu lungime de undă cuprinsă între 320-450 nm. Ea este folosită în dermatologie pentru evidenţierea fluorescenţei prezentă în unele micoze cutanate (ciuperci la nivel cutanat), infecţii bacteriene şi pentru depistarea unor tulburări de pigmentare cutanată (pete albe la persoanele blonde sau pete brune la persoanele cu pielea măslinie).

Examinarea este nedureroasă, nu prezintă riscuri pentru pacient, fiind o examinare de scurtă durată. Se recomandă ca pe timpul examinării pacientul să ţină ochii închişi. Deoarece lampa Wood nu emite radiaţii ultraviolete de tip UVB, iar examinarea este de scurtă durată, acest tip de examinare prezintă siguranţă şi pentru persoanele care din anumite motive prezintă o sensibilitate mărită a pielii la soare (fotosensibilitate).

Acest tip de examinare se face într-o încăpere întunecată, iar lumina emisă de lampă este violacee. Pielea normală capătă o nuanţă albăstruie sub această lumină. Lampa Wood se ţine la o distanţă de 10-30 cm de pielea pacientului.

Este important de ştiut că rezultatul examinării este influenţat de o serie de factori: dacă încăperea este suficient de întunecată, dacă pacientul s-a spălat recent, dacă pe piele există urme de săpun, parfum, deodorant, produse de make-up, scame, creme, medicamente. Toţi aceşti factori pot genera rezultate fals pozitive sau fals negative.

Dintre afecţiunile dermatologice în care se recomandă examinarea cu lampa Wood menţionăm: Pitiriazisul versicolor, Tinea capitis, Erytrasma, ulceraţii posibil infectate cu Pseudomonas, Vitiligo, Melasmă.

lampa Wood fluorescenta - examinare piele - dermatologie Mivaderm