Biopsia cutanată

Este o procedură medicală folosită fecvent în practica dermatologică, pentru stabilirea diagnosticului. Biopsia cutanată este utilizată în egală măsură pentru diagnosticarea afecţiunilor cutanate inflamatorii, autoimune şi respectiv canceroase.

Intervenţia se realizează sub anestezie locală cu xilina 1%, iar fragmentul de piele are uzual un diametru cuprins între 4 şi 8 mm, depinzând în mare masură de tipul afecţiunii care este suspectată. În grosimea piesei prelevate sunt cuprinse în general primele doua straturi ale pielii, epidermul si dermul.

Defectul de piele rămas se corectează prin sutură cu fire sau acolo unde pielea este foarte fragilă, din cauza bolii dermatologice, se face doar hemostază prin electrocauterizare şi vindecarea se obține per secundam. Piesa prelevată poate cuprinde o leziune în întregime (biopsie excizională) sau poate cuprinde doar o porţiune dintr-o leziune (biopsie incizională). Tipul de biopsie care se va realiza va fi în funcţie de tipul de leziune cutanată suspectată, de dimensiunea acesteia şi de localizarea ei.

Procedura implică pentru pacient un grad de disconfort relativ mic, asemănător cu cel perceput la o injecție intradermică sau subcutanată (vaccinare), în contextul în care anestezicul se injectează superficial şi în cantitate mică.

Pentru recoltarea biopsiei cutanate se poate utiliza un bisturiu clasic sau se poate folosi o preducea (instrument la care dispozitivul de taiere este cilindric). Întreaga procedură de prelevare a biopsiei cutanate se desfăşoară în condiții sterile.

preducea biopsie cutanată - Dermatologie Virginia Chițu

Preducea

Biopsia de mucoasă orală sau genitală se recoltează în condiții similare, aici dificultatea este legată de accesibilitatea limitată pentru leziunile din cavitatea bucală.