Rozacee

Diagnosticul de rozacee se pune unei afecţiuni cutanate întâlnite în populaţia adultă, care se manifestă, în general, după vârsta de 30 ani. Persoanele afectate au la nivelul feţei o piele roşie şi foarte sensibilă, cu un prag de toleranţă foarte scăzut la produsele de îngrijire a pielii.

Pacienţii prezintă accentuarea tranzitorie a roşeţii faciale în anumite situaţii: căldură, stres, variaţii bruşte de temperatură, consumul de alcool, condimente, alimente şi băuturi fierbinţi.

Alţi factori agravanţi descrişi în literatură pentru rozacee sunt: expunerea la ultraviolete, fumatul, unele medicamente (corticoizii), infestarea cu Helicobacter pylori la nivel gastric. Persoanele blonde, roşcate , sunt mult mai frecvent afectate de această patologie.

Roşeaţa feţei ocupă zonele convexe ale acesteia şi anume: obrajii, fruntea, bărbia, nasul. Nu este obligatoriu ca un pacient să aibă toate aceste arii afectate. Excepţional de rar această roşeaţă depăşeşte faţa afectând urechile, decolteul.

Pielea pacienţilor suferind de rozacee, pe lângă faptul că este roşie şi posibil presărată cu vase de sânge (telangiectazi), în stadii mai avansate poate prezenta pustule care deranjează pacientul prin dimensiunea şi numărul lor, precum şi prin disconfortul local. Manifestarea cea mai severă din rozacee este reprezentată de apariţia fimelor, cea mai frecventă fiind rinofima. În acest stadiu tegumentul zonei afectate, nasul în cazul rinofimei este îngroşat, cu pori dilaţi, configuraţia zonei se modifică, devine disgraţioasă, asimetrică.

Stadiile evoluției bolii în rozacee


Se consideră ca rozaceea are 3 stadii, stadiul I caracterizat doar de prezenţa roşeţei şi vaselor de sânge, stadiul II în care pe lângă aspectele descrise în stadiul I apar pustulele, Iar stadiul III este definit de apariţia rinofimei .

Nu este obigatoriu ca un pacient cu rozacee să treacă prin toate aceste stadii.

Rinofima cu modificarea configuraţiei nasului

Rozaceea se poate însoţi de afectare oculară în 50% din cazuri, afectare care poate fi de tip blefarită, conjunctivită, sensibilitate la lumină, senzatie de corp străin şi poate ajunge până la neovascularizaţie corneană şi keratită. Ca urmare toţi pacienţii diagnosticaţi cu rozacee trebuie să se afle şi sub urmărirea unui oftalmolog.

O altă complicaţie care poate apărea pe parcursul evoluţiei rozaceei este cea de a dezvolta carcinom spinocelular la nivelul nasului pe pielea ce a dobândit modificări de rinofima.

Rozaceea este o afecţiune cronică, cu evoluţie ondulantă care necesită urmărire şi tratament în vederea conservării unui aspect estetic mulţumitor pentru pacient, dar în egală măsură pentru prevenirea şi depistarea precoce a complicaţiilor cu răsunet asupra sănătăţii pacientului. Rozaceea nu se asociază obligatoriu cu consumul de alcool.