Tratament pentru rozacee
Rozaceea este o boală dermatologică cronică, cu evoluţie ondulantă, cu stări de bine, de durată variabilă şi perioade de agravare. Tratamentul în rozacee este unul cronic, care se va adapta pe evoluţia fiecărui pacient, cu perioade când acesta va fi mai intens şi perioade în care tratamentul va fi blând, cu scopul de a menţine starea de bine obţinută. În marea majoritate a cazurilor evoluţia bolii este controlată cu ajutorul tratamentului, faţa pacientului fiind relativ normală.
Aceşti pacienţi trebuie să evite expunerea excesivă la soare, dar şi la frig, vânt, consumul de condimente, alcool, alimente şi băuturi fierbinţi. Fumatul are o influenţă negativă asupra pielii. Stresul trebuie redus, fiind unul dintre factorii agravanţi.
Ținând cont de faptul că pacienţii cu rozacee au o predispoziţie mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, creşterea colesterolului, diabet zaharat, obezitate, ei sunt sfătuiţi de medic să aibă o dietă echilibrată, săracă în glucide, grăsimi şi sare. Pacienţii cu rozacee au de asemenea un risc de a face depresie, motiv pentru care trebuie monitorizaţi cu atenţie, iar dacă este necesar să aibă suport psihologic de specialiate.
Medicamente folosite ca tratament pentru rozacee
Cremele dermatoscometice trebuie să fie pentru pielea roşie, pentru pielea sensibilă, uneori apărând reacţii iritative sau alergice chiar şi la asemenea creme. Pacienţii trebuie să oprească imediat aplicarea oricărei creme care le determină o înrăutăţire a aspectului feţei mai mult de 10-15 minute.
Tratamentul cu antibiotice, fie sub formă de creme, fie cu tablete, este eficient şi se justifică doar atunci când există pustule, durata acestuia stabilindu-se de către medic.
Tratamentul laser se recomandă pentru stadiul incipient de rozacee când există vase de sânge vizibile şi de asemenea se mai recomandă în stadiul de rinofima când se realizează o îndepărtare a ţesutului în exces, redobândindu-se configuraţia normală a zonei.
Există creme noi introduse în tratamentul pentru rozacee:
• Soolantra (conţine ivermectin 1% ce acţionează pe Demodex folliculorum un ectoparazit ce se găşete uneori în concentraţie mare la aceşti pacienţi)
• Mirvaso (acţionează pe roşeaţă fiind un blocant alfa 2 adrenergic, efectul durează 12 ore).
Din păcate ambele creme trebuie aplicate cu prudenţă deoarece pot induce iritaţii.