micoza scalpului tinea capitis infectie fungica

Micoza scalpului (Tinea capitis)

Dr. Virginia ChițuArticole

Micoza scalpului reprezintă o problemă importantă de sănătate deoarece poate produce distrugerea ireversibilă a firelor de păr și formarea de cicatrici.

Copiii reprezintă grupa de vârstă afectată în mod obișnuit. Este o afecțiune care încă există în Europa.

Fungii care pot fi implicați in apariția micozelor scalpului sunt reprezentați de dermatofiți și anume Microsporum spp, Tricophyton spp.

Cel mai adesea ei provin de la animalele de companie sau din gospodărie. Alte surse de contaminare pot fi: un coleg de clasă cu micoză activă sau purtători sănătoși de fungi, atât adulți cât și copii.

Infecția fungică la nivelul scalpului afectează atât pielea cât și firele de păr. La nivelul pielii fungii invadează stratul cornos, iar la nivelul firului de păr pot fi întâlniți atât în jurul firului de păr (ectotrix) dar și în interiorul acestuia (endotrix).

Boala se poate manifesta prin apariția de scuame, ruperea la nivelul pielii a firelor de păr, pustule, supurație, roșeata, umflătură. Aceste manifestări variază mult în funcție de tipul de fung implicat, de reacția imună a gazdei împotriva prezenței fungilor, durata de evoluție a infecției, tratamentele efectuate.

În stadiile incipiente micoza scalpului cunoscută și ca tinea capitis poate să mimeze o dermatită seboreică sau mătreță sau o infecție bacteriană sau o leziune de alopecia areata.

Absența unui diagnostic corect sau a tratamentului adecvat în fazele incipiente de evoluție ale micozei scalpului (tinea capitis) genereaza dificultăți terapeutice ulterioare, favorizează nevoia de terapie prelungită și un risc înalt de cicatrici reziduale.

În vederea evitării unor asemenea situații este necesară efectuarea de rutină a unui examen micologic direct la toți copiii la care se observă apariția unei  mătreațe abundente sau a unor leziuni cu aspect clinic de dermatită seboreică.

În cazul copiilor apariția la nivelul scalpului de arii roșiatice presărate cu pustule trebuie să oblige la efectuarea examenului micologic direct pe lângă examenul bacteriologic.

Examenul micologic direct în microscopie optică:

Proba necesară este reprezentată de fire de păr de pe suprafața și din imediata apropiere a leziunii suspectate de a fi de micoză. Firele de păr se vor recolta prin smulgere sau raclare.

Prelevarea scuamelor din zona afectată poate să aducă informații valoroase pentru diagnosticarea micozei.

Examinarea cu lampa Wood este utilă în cazul micozelor scalpului cu fungi care  cresc în jurul firelor de păr, cum este Microsporum spp. În acest caz apare o fluorecență verzuie, iar examinarea permite identificarea firelor de păr infectate pentru a fi examinate în microscopie optică, crescând astfel acuratețea examenului micologic direct.

Cultura pentru fungi: Este o investigație care necesită 3-4 săptămâni pentru obținerea unui rezultat. Permite identificarea precisă a tipului de fung, inclusiv în cadrul aceleiași specii, ca de exemplu Tricophyton rubrum, trichophyton tonsuras, etc.

Această investigație este valoroasă în cazul în care examenul micologic microscopic direct a fost negativ iar suspiciunea de micoză  este înaltă sau se dorește efectuarea unei fungigrame în contextul în care răspunsul terapeutic obținut a fost slab.

Fungigrama se efectuează când răspunsul terapeutic obținut este slab.

Tratamentul antimicotic sistemic este de lungă durată și are importanță majoră în vindecare.

Medicamentele antimicotice sistemice care pot fi folosite sunt reprezentate în ordinea eficacității lor de către Griseofulvină, Terbinafină, Itraconazol și Fluconazol. Durata tratamentului variază între o lună și 3-4 luni, până la dispariția manifestărilor clinice și negativarea examenului micologic direct.

Tratamentul local își propune reducerea riscului de suprainfecție bacteriana, diminuarea încărcăturii micotice locale și astfel să prevină infectarea micotică a altor zone de pe scalp, să minimalizeze riscul de contagiozitate și pentru anturaj.

Tratament profilactic

Anturajul pacientului va trebui să urmeze tratament antimicotic local cu șampoane conținând substanțe active antimicotice pentru a preveni apariția manifestărilor clinice și a reduce răspândirea micozei în colectivitate.

Micozele inflamatorii ale scalpului (kerion) netratate corect au un risc mare de a lăsa cicatrici, de multe ori de mari dimensiuni.

Micoza scalpului cu fenomene inflamatorii severe (Kerion)

Micoza cu fenomene inflamatorii severe (Kerion)

micoza scalpului inflamatorie tratament

Micoza inflamatorie după 3 luni de tratament sistemic antimicotic, a dispărut inflamația, a început creșterea părului

micoza scalpului cu rupere fire de par
Micoza cu ruperea firelor de păr la emergență si prezența de scuame
micoza scalpului cu scuame alopecia areata
Micoza cu scuame reduse mimând alopecia areata