Dermatita seboreică

Dermatita seboreică cunoscută şi ca eczemă seboreică este o afecţiune de cauză încă neclară, care poate afecta atât copiii cât şi adulţii. Este o afecţiune relativ frecventă în populaţia generală.

Cum arată și unde apare dermatita seboreică?

Dermatita seboreică se manifestă clinic prin prezenţa de scuame onctuoase şi eritem (roşeaţă) de intensitate variată la nivelul feţei (perinazal, intersprâncenos, sprâncene, frunte, obraji, iar la bărbaţi mustaţa şi barba pot fi afectate), scalpului, presternal, interscapular, retroauricular, conduct auditiv extern, marginea pleoapelor. La copiii şi la adulţii cu imunosupresie, dermatita seboreică poate afecta pliurile (axilar, inghinal, submamar, interfesier, ombilical) şi chiar să apară pe tot corpul (forma generalizată – boală Leiner). Mătreaţa reprezintă o formă uşoară de dermatită seboreică (pityriasis sicca). Nu este obligatoriu ca un pacient să prezinte toate aceste zone afectate.

dermatita seboreica faciala extinsa barbie nas mustata

Afectare facială extinsă, inclusiv la nivelul bărbii şi mustăţii

dermatita seboreica santuri nasogiene nas dermatologie mivaderm

Şanţurile nasogeniene sunt afectate obişnuit de dermatita seboreică

Leziunile pot fi asimptomatice şi să deranjeze doar din punct de vedere estetic pacientul sau se pot asocia cu senzaţie de prurit (mâncărime). Ariile afectate de dermatita seboreică se pot infecta cu candida sau cu bacterii, ceea ce impune tratament adecvat.

La copii dermatita seboreică poate apărea din primele săptămâni de viaţă, afectează scalpul (crustele de lapte) și „T-ul” feței și intră în remisiune spontană completă în jurul vârstei de 12 luni, deşi o parte din ei vor mai prezenta scuame la nivelul vertexului până la vârsta școlară. Dermatita seboreică la copil poate să preceadă sau să se asocieze cu o dermatită atopică, asociere ce trebuie suspectată atunci când există prurit.

Dermatita seboreică a adolescentului și adultului are o evoluție cronică, ondulantă, cu perioade de remisiune de durată variabilă şi perioade de exacerbare favorizate de stress, oboseală, medicamente (antiparkinsoniene, neuroleptice), boli (neurologice, infecţia HIV, diabetul zaharat).

dermatita seboreica arii eritematoase arcuate frunte par

Arii eritematoase, arcuate, la nivelul frunţii, depăşind linia de inserţie a părului

dermatita seboreica scuame ala nivelul scalpului capului

Scuame abundente la nivelul scalpului

Diagnosticul de dermatită seboreică

Diagnosticul de dermatită seboreică se bazează pe aspectul clinic al erupţiei şi pe istoricul pacientului. Sunt situaţii în care pot apărea dificultăţi în diferenţierea erupţiei de psoriazis vulgar şi în asemenea situaţii biopsia cutanată tranşează diagnosticul. La copii trebuie realizată diferenţierea de micoza scalpului (tinea capitis), în special când scuamele sunt groase, abundente şi relativ uscate. În asemenea situaţii examenul micologic direct este obligatoriu.

Tratamentul în dermatită seboreică

La copii tratamentul poate fi limitat la uleiuri sau creme conținând uree ce se vor aplica 1-2 ori pe zi și șampoane conform vârstei (neiritante pentru ochi). Atunci când există și o componentă inflamatorie pot fi folosite soluții sau creme conținând corticoizi sau inhibitorii de calcineurină sau antimicotice.

La adolescenţi şi adulţi, în funcţie de severitatea manifestărilor clinice şi localizarea acestora, se pot folosi creme emoliente, corticoizi sub formă de geluri, creme, soluţii, creme conţinând inhibitori de calcineurină sau antimicotice, şampoane antiseboreice (conţinând seleniu sulfit, zinc pyrition, tar, ketoconazol etc).