Chistul epidermoid sau chistul sebaceu

Chistul epidermoid este o leziune chistică a cărui cauză nu este pe deplin înţeleasă, poate să apară după mici traumatisme, când se presupune că se produce o însămânţare a epidermului în profunzime. Leziunea este mai frecventă la cei cu forme severe de acnee. Orice zonă a corpului poate fi afectată, deşi trunchiul este cu predilecţie afectat.

chist epidermoid sebaceu de mari dimensiuni cu punct negru pe fata - dermatologie

Chist epidermoid de mari dimensiuni prezentând punct negru pe suprafaţă

chist epidermoid sebaceu inflamat - dermatologie

Chist epidermoid inflamat

Leziunea apare ca un nodul subcutanat, total asimptomatic, care se măreşte treptat de-a-lungul anilor, pentru ca la un moment dat să se înroşească, să îşi mărească brusc dimensiunile, să doară, iar dacă nu se incizează pentru a fi evacuat pielea supraiacentă se ulcerează în încercarea de a elimina conţinutul.

Tratamentul în chistul epidermoid

Această schimbare brutală a evoluţiei chistului nu este generată de infectarea lui, ci de declanşarea unei reacţii inflamatorii puternice din cauza apariţiei de microfisuri în pereţii chistului. Ca urmare terapia cu antibiotice nu joacă un rol esenţial în rezolvarea acestor chiste, vindecarea lor fiind obţinută chirurgical, prin incizia şi evacuarea lor.

Se lucrează sub anestezie locală, uzual cu lidocaină, care se injectează în jurul leziunii. După evacuarea conţinutului chistic care are un aspect brânzos, o atenţie deosebită trebuie acordată pereţilor acestuia pentru a îndepărta cămaşa chistului (învelişul chistului), aceştia fiind raclaţi blând cu o chiuretă sau o compresă uscată. Prin îndepărtarea completă a învelişului chistic se anulează riscul de recidivă al chistului epidermoid.

La final se spală pereţii chistului cu ser fiziologic sau pentru chistele vechi suprainfectate cu apă oxigenată. Ca ultim pas se face sutura chistului atunci când avem siguranţa îndepărtării complete a învelișului chistic, în caz contrar se poate opta pentru vindecarea per secundum.

Deşi chistul epidermoid este o leziune banală benignă uneori el trebuie diferenţiat de lipom, furuncul, abcese cutanate.