Ce este melanomul?

Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele, fiind responsabil de marea majoritate a deceselor prin cancer cutanat. Melanomul este un mare imitator, putând mima un nev atipic şi chiar un nev banal. În prezent, eforturile comunităţii medicale şi ale întregii societăţi sunt canalizate spre diagnosticarea melanoamelor aflate în faza incipiente de dezvoltare, când vindecarea este posibilă. Diagnosticarea în această fază implică o atitudine vigilentă din partea medicului, dar şi a pacientului.

Marea majoritate a formaţiunilor cutanate pigmentate (negre/brune/albastre) benigne au o evoluţie lentă în timp, fiind caracterizate printr-o mare stabilitate. Ca urmare, orice formaţiune cutanată pigmentată care prezintă tendinţă evidentă la schimbare, trebuie să ajungă să fie evaluată de către dermatolog. În cazul unei aluniţe, orice modificare observată (de dimensiune, formă sau culoare) poate să fie esenţială în surprinderea apariţiei unui melanom pe un nev preexistent sau în deconspirarea unui melanom care iniţial a fost considerat ca fiind aluniţă (nev).

Alarmarea medicului şi pacientului în faţa unei aluniţe (nev) care prezintă tendinţă evidentă la schimbare în timp, trebuie să stea la baza unei atitudini corecte de ambele părţi. Această îngrijorare trebuie să fie maximă atunci când aluniţa este reliefată, nodulară, deoarece în acest ultim caz, melanomul are o evoluţie mult mai rapidă spre metastazare şi orice întârziere în diagnosticare şi tratament are urmări ireversibile.

O altă trăsătură care poate ajuta la depistarea unui melanom este reprezentată de apariția la nivelul unei aluniţe a unor simptome sau semne ca: arsură, mâncărime, înţepături, durere sau crustă, sângerare. Aluniţele (nevii) sunt întru-totul asimptomatice, exceptând cazul unei foliculite sau eczeme asociate aluniţei sau traumatizării acesteia.

Un alt semn ce poate ajuta la depistarea unui melanom este reprezentat de faptul că toate alunițele (nevii) unei persoane prezintă un grad de asemănare între ele, precum membrii unei familii, ceea ce numim semnătura nevică a unei persoane. Aluniţele care sunt complet diferite de celelalte (ugly duckling sign) trebuie evaluate clinic şi dermatoscopic cu mare atenţie şi meticulozitate, iar dacă suspiciunea de malignitate se menţine vor fi excizate.

Melanomul este un cancer expus vederii noastre, depinde de pacient, medic și familie să fie depistat.

melanom imagine macroscopia - dermatologie Mivaderm

1a

melanom imagine macroscopia - dermatologie Mivaderm

1b

1a Imagine macroscopică ca prezintă o pată brun-negricioasă, asimetrică, cu 3 culori pe o gambă;
1b Imagine dermatoscopică cu asimetrie marcantă pe două axe, cu 4 culori, tipică pentru un melanom invaziv, fapt confirmat histopatologic după realizarea biopsiei excizionale (melanom cu grosime tulorală de 0.4mm).

melanom imagine macroscopica brun pal

2a

melanom imagine dermatoscopica

2b

2a Imagine macroscopică – pată brun-pal pe faţa posterioară a gambei, apărută de un 1 an, şi interpretată de către pacientă ca fiind post-înţepătură de căpuşă;
2b Imagine dermatoscopică săracă în culori, constând dintr-o reţea de pigment bine conturată, dar neuniforma din punt de vedere al grosimii liniilor şi mărimii ochiurilor. Deoarece faţa posterioară a gambelor este o localizare de melanom la genul feminin, iar leziunea avea apariţie recentă, s-a efectuat biopsie excizională care a confirmat prezenţa unui melanom încă neinvaziv (melanom in situ).